EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пенсионните схеми според адекватни приходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсионните схеми според адекватни приходи

mail15:10 | 17.02.2011прегледи 685 коментарикоментари 0


Страните членки трябва да гарантират, че пенсионните схеми могат да гарантират адекватни и устойчиви приходи на все по-нарастващия брой пенсионери в ЕС, въпреки икономическата криза, се казва в приета вчера резолюция на Европейския парламент, съобщи българската пресслужба в Европарламента.
Проблемите с преносимостта на пенсиите също трябва да бъдат разрешени, както и неравенствата по отношение на жените и възрастните хора, настояват депутатите.
През 2008 г. съотношението на гражданите на ЕС на трудоспособна възраст спрямо тези, които са на възраст над 65 години, е било четири към едно, като то ще достигне пет към едно до 2020 г., а до 2060 г. - две към едно, се казва в Зелената книга на комисията, в отговор на която е и резолюцията на ЕП.
Холандската евродепутатка Риа Омен-Рюйтен от ЕНП, докладчик на ЕП по въпроса, коментира, че "въпреки че в случая държавите членки имат думата, в някои аспекти координацията на европейско ниво е важна. Остаряването на населението има голямо отражение, тъй като не всички държави членки са заделили пари за техните пенсии. Това може да доведе до огромни разходи, които ще се отразят на Пакта за стабилност и растеж. Надзорните органи трябва да наблюдават пенсионните системи и някои държави членки трябва да бъдат насърчени да гарантират сигурни и адекватни пенсионни системи."

Икономически натиск

Пенсиите са от компетенциите на държавите членки, които в момента преоценяват или реформират своите пенсионни схеми в контекста на настоящите икономически проблеми и остаряването на населението. Депутатите призовават страните от ЕС да поддържат "стабилни, надеждни и устойчиви" пенсионни системи, както и адекватен размер на пенсиите, за да се намали бедността сред възрастните хора.

Преносимост на пенсиите

Европейците често работят за различни работодатели през своята кариера, като много от тях работят и в други държави членки. Депутатите настояват ЕС и държавите членки да премахнат пречките пред мобилността и да разгледат трудностите с прехвърлянето на пенсионни права вътре в държавите членки и между различните страни от ЕС.

Възрастни работници

Членовете на ЕП отбелязват големите различия между законово установената пенсионна възраст (която в момента се преразглежда в много страни от ЕС) и действителната възраст, на която по-възрастните хора напускат пазара на труда. Възрастните работници трябва да имат по-добре пригодени за нуждите им работни места и условия, както и по-голяма защита срещу уволнение.

Неравенства между половете

Парламентът иска да се отдели по-голямо внимание на въпросите, свързани с пола. Неравенствата на пазара на труда водят в крайна сметка до по-ниски пенсии за жените, поради което те са по-силно застрашени от бедност, когато остареят. Като цяло жените получават по-малко заплащане спрямо мъжете за еднаква работа. Те също така по-често работят на непълно работно време и повече прекъсват кариерата си, за да се грижат за семействата си. Депутатите призовават комисията и държавите
членки да се борят срещу тези неравенства и да вземат предвид тези фактори при определянето пенсиите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg