EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пенсиите - нова гореща точка в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсиите - нова гореща точка в Гърция

mail09:35 | 10.02.2016прегледи 3028 коментарикоментари 0


Пенсионната реформа в Гърция, за чието извършване кредиторите настояват, за да отпуснат  спасителни заеми, означава, че гърците, които имат работа и които са по-малко от безработните и пенсионерите, трябва да платят за останалите, се казва в анализ на АП за гръцката пенсионна реформа. Критиците казват, че реформата ще причини най-много проблеми на самонаетите и на фермерите, заставяйки ги да плащат до три четвърти от своите приходи в данъци и пенсионни вноски. Те предупреждават, че мнозинството ще бъде принудено да си смени работата или да имигрира, което ще ускори изтичането на мозъци, процес, започнал от началото на кризата в Гърция през  2010 г.
 "Борим се за самото си оцеляване", заяви Георгиос Стасинос, ръководител  на най-големия профсъюз на инженерите. Ако реформите бъдат приети, казва той, страната ще остане без инженери, лекари, адвокати, фармацевти и икономисти.
 Ръководителят на гръцките адвокатски сдружения Василиос Александрис  заяви, че новата система ще намали нетните приходи на някои адвокати до 31 процента от брутните им приходи от сегашните 46 процента.  
 Професионалистите няма да плащат пенсионните си вноски не защото  така искат, а защото просто няма да могат да го направят, каза той.
 Вълната от протести в гръцките градове стана известна като "революция с вратовръзки" заради серията демонстрации на официално облечени професионалисти.
 Недоволството е още по-очевидно в провинцията, където фермерите организираха блокади на магистралите вече от над две седмици. 
 Костас  Александрис, лидер на профсъюза на фермерите в североизточния район  Тракия, заяви, че трябва да плати 75 процента от приходите си за данъци и осигуровки идната година според правителствените предложения, които включват данъци върху субсидиите и скок на пенсионните осигуровки на фермерите  от 7 до 28 процента. 
Но ако Гърция  иска да направи пенсионната си система жизнена, тя  няма голям избор. Пенсиите на сегашните пенсионери вече бяха орязани според програмите за икономии от 2009 г. насам, а пенсионната възраст бе увеличена  от 62 на 67 години.
 Гърция има шестото по възраст население в света по данни на ООН, и харчи  над 16 процента от БВП  за пенсии, което е над средното еврпейско ниво, или    над 11,7 процента от БВП преди финансовата криза, тъй като икономиката се сви. При население от почти 11 милиона души, Гърция има 3,6 милиона работещи, но също и 2,66 милиона пенсионери и 1,2 милиона безработни.  
 Ситуацията само ще се влоши в предстоящите години, тъй като смъртните  случаи са повече от ражданията след  избухването на финансовата криза. Предишните правителства се харесваха на избирателите като предлагаха масови пенсионни права на хора, които са допринесли малко за системата, бяха щедри за ранното пенсиониране и предлагаха пенсии, които понякога бяха по-високи от това, което пенсионерите са получавли, когато са работили.
 Средната пенсия в Гърция в момента е 900 евро и едно последно проучване показва,че  пенсиите са основен източник на приходи на 52 процента от всички  гръцки домакинства, или  повече от 40  процента през  2011г.
 В защита на предложените  реформи фермерите досега допринасяха твърде малко за своите пенсии, а вноските за пенсии в Гърция се базират на декларираните приходи, които често се  обявяват за по-малки.
 Ние искаме пенсионна система, която не поставя бремето на субсидирането  на пенсиите на други хора  върху обикновените  жертви - работещите на заплати, заяви министърът на труда Йоргос Катрунгалос.
  Неговият проектозакон ще включи сливането на всички пенсионни фондове  в един с общи правила за всички и осигуряване на основна, финансирана от държавата пенсия за всички от  384 евро, която  се осигурява  с  вноски.
  Катрунгалос настоява, че сегашните основни пенсии няма да бъдат пипани, а бъдещите пенсии няма да се променят драстично към по-лошо. 
  Народните протести срещу правителството са ирония, защото в продължение на години като малка опозиционна партия сега управялващата СИРИЗА  бе  стандаратният организатор на демонстрации срещу пенсионната реформа.  Премиерът Алексис Ципрас бе избран за пръв път заради обещанията му, че ще  отмени исканите от кредиторите  мерки за икономиии, но бе заставен да направи завой на 180 градуса миналата година, след като европейските страни заплашиха, че ще изгонят Гърция от еврозоната.
     Пенсионните предложения, които опозиционните партии отхвърлят, вероятно ще бъдат внесени този месец в парламента, където коалицията на Ципрас контролира само малко мнозинство  - 153 от  300 места.
      Досега тези протести не застрашиха правителствената сплотеност, но  това не винаги ще бъде така, заяви Мегън Грийн,  главен икономист  на Манулайф  Асет  Мениджмънт. Правителството на Ципрас има малко пространство за маневриране, каза тя. 
    Бившият министър на труда Тасос Яницис, който се опита да въведе големи реформи преди 15 години, но бе сразен от бунта на профсъюзите, казва , че гръцките пенсионни проблеми са първопричината за финансовата криза в страната, тъй като са раздули бюджетните дефицити преди 2009 г. 
   Докато целта е да се избегнат нови орязвания на пенсиите, хората, които работят, ще трябва да жертват много повече от предишните поколения  чрез по-високи вноски или нови данъци и да носят бремето на бъдещото изплащане  на огромните дългове от миналото, каза той по време на неотдавнашна  дисуксия. Освен това  те нямат никаква сигурност за собствените си бъдещи пенсии, каза Яницис.      
 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1970