EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пасажерска линия Бургас-Истанбул-Бургас е възможна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пасажерска линия Бургас-Истанбул-Бургас е възможна

mail11:05 | 15.05.2023прегледи 468 коментарикоментари 0


Изпълнителният директор на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов се срещна с директора на новопостроеното круизно пристанище "Галатапорт" - Истанбул Фиген Аян. Посещението беше част от програмата на делегацията на Бургаската търговско-промишлена палата, която посети турския мегаполис, съобщиха от пресслужбата на бургаското пристанище. 

Аян, която е и президент на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища - "МедКруиз" (MedCruise), представи проекта за изграждането на "Галатапорт", стартирал през 2014 година и способен да обслужва по 250 круизни кораба годишно. Само през миналата година пристанището е посетено от 150 пасажерски кораба, а за 2023 година се предвиждат над 200 посещения. Пред българската делегация бяха представени възможностите на "Галатапорт" при обработката на пасажерски кораби - до три едновременно, като обслужването се извършва на нива, разположени на 28 м под морското равнище. 

"Пристанище Бургас" е първото след Истанбул в Черно море, което може да приема круизни кораби, като високите нива на обслужване и сигурност са приоритет и за пристанища в Black Sea working group, която работи за възобновяване на круизните пътувания, уточняват от българския порт. Припомняме, че в нея влизат пристанищата в Бургас, Варна, Констанца и Одеса.

Диян Димов е категоричен, че от 150 пасажерски кораба, посетили "Галатапорт" през миналата година, 120 са с морско-технически параметри за приемане и обслужване в Морска гара - Бургас. От своя страна Фиген Аян сподели, че е от изключителна важност домакинството на българското пристанище на 63-та Генералната асамблея на MedCruise, която е планирана за 10-13 октомври. По думите ѝ това събитие е силна международна туристическа реклама не само за Бургас, а и за България и допълни, че по време на Асамблеята има възможност да се договорят посещенията на пасажерски кораби в българските морски пристанища през следващите две години. Според нея посещението на президентите на най-големите круизни компании в Бургас ще им позволи на място да се уверят в готовността на българските пристанище да възобновят обслужването на пасажерски кораби, след успокояването на международната обстановка при прекратяването на военните действия в Черно море. 

По настояване на Диян Димов се проведе среща и с ръководството на фирма за морски транспорт IDO Istanbul`s Fast Feries Co.Inc /IDO/, където отново бяха обсъдени варианти за осъществяването на пасажерска линия Бургас - Истанбул - Бургас. В срещата се включиха представители на утвърдени туроператорски компании от България и Турция, които заявяват потенциал за реализация на проекта. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg