EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парцелите - най-големите удари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парцелите - най-големите удари

mail13:20 | 25.01.2011прегледи 915 коментарикоментари 0


Първи частен публичен търг, на който ще бъдат предложени за продажба няколко имота едновременно, ще се проведе в началото на март 2011 г. Подобна практика е масова в САЩ и Западна Европа, но у нас се организира за първи път.
Организатор на т.нар. първи лот от търгове е консултантската компания “Алмарк”, специализирана в консултирането при покупко-продажби на недвижими имоти. През 2010 г. „Алмарк” организира първите успешни частни търгове за имоти в България, на които апетитни имоти успяха да намерят бърза реализация, а продавачите им – да получат цена, която ги удовлетворява, във възможно най-кратки срокове.
„За първи път в България можете да търгувате имоти на уникална цена по схема, сходна на тази в популярния сайт E-bay – когато сте продавач, да обявите атрактивна цена, когато сте купувач – да придобиете ценен имот на ниска цена с известна доза смелост и по-голяма бързина”, коментира Георги Палпурин, консултант от „Алмарк”, основател и съсобственик на targ.bg. „Пазарът в момента е конкурентен, а продавачите с проблеми гонят срок за реализация, което създава най-добрия климат за продажба на търг. Веднъж включени в лот-а, офертите привличат интерес, който в кратки срокове се капитализира. Най-новото ни предложение е „купи преди търга”, което има за цел да осигури на добрите оферти бърза реализация. Така без отстъпление в цената, продавачът има висока за общото състояние на пазара ликвидност”, допълва Палпурин.
Предстоящият лот от търгове ще представлява единна процедура за продажба на няколко имота с явно наддаване, която ще се проведе в един и същи ден. Наддаването ще се организира за всеки имот поотделно. Желаещите купувачи могат да се включат само с подаване на заявка за участие, което може да стане до два дни преди търга. Не се изисква предварителен депозит за участие.
Ключов за успешния търг е механизмът за определяне на цената, базиран единствено на пазарни фактори. При класическа сделка обикновено продавачът обявява сравнително висока първоначална сума, за да тества нагласите на пазара и да се ориентира, а офертите и исканите коментари могат да бъдат само в посока надолу. При търга, напротив, една добра първоначална цена може да привлече значителен интерес, и то от страна на реални купувачи, а нерядко – в процеса на наддаване да се постигне дори по-висока от очакваната сума.
„Съветваме продавачите да поставят по-предизвикателни цени и да стимулират конкуренция в наддаването. Помагаме им при определяне на границата, като внимателно изчисляваме цената на база съвкупност от показатели: моментна активност на пазара, обем търсене на аналогични на продавания имот, определяне на ценово ниво, за което преценяваме, че минимум двама души ще проявят интерес”, допълва още Палпурин.
Крайният срок за включване на оферти в лот-а е един месец преди неговото реализиране. Организаторите очакват до 12.02.2011 г., когато е крайната дата за приемане на заявки, броят на офертите да достигне около 50.

Имотите за търга
Сред заявените за продажба имоти се открояват двустаен апартамент на ул. „Цар Иван Асен ІІ” в София; три апартамента в комплекс в гр. Банско, на 1 км от ски лифта и на около 700 м от центъра на курорта, пред А16, със завършени общи части, на минимална първоначална цена 180 евро/кв. м. /без ДДС/; три съседни парцела в с. Ясна поляна, на 10 км от Приморско, с площ 9693 кв. м, които могат да бъдат закупени и поотделно - цената им тръгва от 9 евро/кв. м. Предлагат се също така логистичен център в близост до летище София, производствени помещения до гр. София и гр. Велико Търново, парцел на бул. „Цариградско шосе” в столицата на цена от 50 евро/кв. м, както и нови апартаменти в гр. Божурище, тръгващи от 350 евро/кв. м без ДДС.

За изминалата 2010 г. консултантите от „Алмарк” са успели да проведат няколко изключително успешни търга, доказващи, че частните търгове за имоти в България имат своя реален потенциал за развитие и налагане. Нова къща в софийското село с. Драговищица, на 15 мин. от станция на метрото, с ток, вода, канализация и изградена инсталация за отопление, е продадена за 60 000 лв., или 10 000 лв. над първоначално обявената цена. През есента терен в землището на гр. Елин Пелин, близо до София, с 88 м лице на главен път, е купен за 52 150 лв. Купувачът ще използва имота за производствено-складова база в хранително-вкусовата промишленост, като ще кандидатства за финансиране на бизнеса си от европейски програми.

„Само преди седмица банките се обединиха около твърдението, че пикът на лошите кредити предстои. Това на практика означава, че през 2011 г. всеки, който изпитва затруднения с изплащането на вноските си, ще трябва или да намери бърз начин за реализация на имота или да влезе в процедура на публична продан чрез съдия изпълнител”, посочва Палпурин. „ Частните търгове ще са един от малкото спасителни механизми – неслучайно във Великобритания общият пазар на търгове за имоти възлиза на над 3,3 млрд. евро, като такива се провеждат 12-14 пъти годишно. У нас все още масовата част от потребителите бъркат двете процедури. Това, което отличава нашите търгове от другите е фактът, че участието в нашите е доброволно, а контролът върху ситуацията е 100% в ръцете на продавача”, обяснява още Палпурин.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg