EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пармезанът застрашен заради сушата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пармезанът застрашен заради сушата

mail17:45 | 06.07.2022прегледи 867 коментарикоментари 0


На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени. Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, съобщава CNN.

Според Масимилиано Фацини, ръководител на отдела за климатични рискове към Италианското дружество по геоекология, недостигът на вода в речния басейн е 45-70 процента. Специалистът обяснява, че По се захранва от снега в Алпите и от дъждовете през пролетта. От май тази година обаче валежите са малко, така че хората, които живеят и работят благодарение на реката, са изложени на риск.

"Ситуацията е критична и може само да се влоши", казва Фацини.

Експертът заяви, че водата на По е необходима за отглеждането на млекодайни крави. Обикновено кравите дават по 30 литра мляко на ден, за да се произведе истинско Пармиджано-Реджано - за целта всяко животно трябва да консумира 100-150 литра вода. Влагата е необходима и за отглеждането на сочен фураж за стадата. Недостигът на вода в река По заплашва да доведе до закриване на земеделски стопанства.

Според учените средиземноморският регион е една от горещите точки на климатичната криза. Прогнозите са, че температурите там ще бъдат с 20-50 на сто по-високи от средните за света, а сушите ще се увеличат до средата на века. /БТА


Тагове: пармезан, суша
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg