EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пармезан и Фанта Му правят в Родопите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пармезан и Фанта Му правят в Родопите

mail17:00 | 22.11.2010прегледи 1540 коментарикоментари 0


Прототип на най-известното италианско сирене в света – пармезан, правят в Родопите, стана ясно по време на журналистическо пътуване в региона. Сирене Родопи не отстъпва по вкус, пикантност и твърдост на пармезана, но за съжаление е световно неизвестно, обясни Милкана Йорданова, председател на кооперация Родопа милк, Смилян. Сиренето, което местните наричат "мъжко", в миналото се е приготвяло от овче мляко, тъй като в района е било развито овцевъдството. Днес продуктът се прави от пълномаслено краве мляко и само във високопланинските мандри. Млякото в Родопите е много високомаслено и това позволява сиренето да се произвежда, обясни Йорданова. Не преработваме никакви други количества от рода на сухо или кондензирано мляко. Работим само с планинско мляко, и само от района на Смилян, Арда и Могилица, допълни тя.
Освен "български пармезан" и традиционен кашкавал, Родопа милк правят и западен тип сирена. Нашата мандра стартира по проект на Швейцарското правителство, който навремето спечелихме с идеята да предлагаме висококачествени сирена за българския пазар, разказа Милкана. Той е един от четиринадесетте проекта на програмата за помощи за Източна Европа. Започнахме производство на два вида швейцарски сирена – Грюйер и Тилсит, а в последствие и на Ементал, холандска Гауда, италиански Пармезан и традиционното българско сирене Родопи. Имаме и наша разработка – сирене Гурбет, което прилича много на италианската Скаморца (парено сирене). Технологията е между кашкавала, скаморцата и моцарелата, обясни Йорданова.
Продукцията е бутикова и се предлага само в по-големите верига в страната (в София - в мрежата на Пикадили и Хит, в пловдивските Лакси и Сани). Освен производство на млечни продукти, Родопа милк развива и алтернативен туризъм. Млечно царство на Милкана е отворено за всички гости на Родопите. Туристите могат да пренощуват в къща за гости с 18 места. В мандрата се правят демонстрации на производство на бито сирене, избиване на масло от кисело мляко. Гостите могат да опитат от всички продукти, които се произвеждат в мандрата, както и "традиционната" за региона Фанта Му. Така децата кръстили родопската бърканица. Това е напитка, която остава след като се отнеме маслото от киселото мляко. На вкус е резлива и след като ферментира замества всяка газирана напитка.
По един проект за развитие на селския туризъм Родопа милк рекламира и всички останали къщи в трите населени места – Арда, Могилица и Смилян. Трите села разполагат общо с 450 легла, като са изградили собствена система за резервации между тях – когато в определена къща няма места, туристите се пренасочват към алтернативна. В региона има обозначени 12 туристически маршрута. За всички тях се предлагат обучени водачи, които, по думите на Милкана, стават все по-предпочитани от туристите. Обхождането на маршрутите трае от 2 до 12 часа. В селата предлагат също конна езда (в Арда), спортен риболов, има възможности и за крайречен плаж.
Няма криза за туризма в Смилянското корито (Смилян, Могилица и Арда), категорична е Милкана Йорданова. Журналистическото пътуване в Родопите е по проект "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”, който се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие”./ Expert.bg/

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162