EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парламентът ратифицира проекта "Набуко"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парламентът ратифицира проекта "Набуко"

mail12:00 | 03.02.2010прегледи 845 коментарикоментари 0


Парламентът ратифицира споразумението за изграждане на проекта "Набуко" между България, Австрия,  Унгария, Румъния и Турция.
Това стана след близо час и половина дебати в пленарна зала, при които  всички политически сили заявиха, че ще подкрепят изграждането на газопровода, но с различни аргументи.
Споразумението беше  подписано на 13 юли 2009 г. и е един от приоритетните проекти на европейската енергийна мрежа. Годишно се предвижда  през газопровода да преминават 31 млрд. куб. метра газ.
"Набуко" е основна възможност за диверсификация на газовите доставки за българската страна, се посочва в мотивите на вносителя - Министерският съвет. Проектът би осигурил и достъпа на България и на Европейския съюз до значителните газови ресурси на Каспийския регион и Близкия изток и съответно би намалил
зависимостта от руските доставки на природен газ.
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков припомни, че "Набуко" е приоритетен  за ЕС. По думите му се очаква първият етап да бъде въведен в експлоатация до 2015 г., а към 2020 г. да заработи с пълния си капацитет. Към момента
споразумението е ратифицирано от  Унгария, а в останалите страни е в напреднал стадий, посочи Трайков. Преговаряме и за "Южен поток", който ще струва два пъти повече от "Набуко", допълни министърът.
От "Коалиция за България" аргументираха подкрепата си за проекта с това, че  той е израз на последователната политика за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. 
Голямата политика на търсене на алтернативни проекти започна през  миналия мандат, подчерта Сергей Станишев. Той отбеляза, че трудностите са свързани с  гарантиране на
достатъчно количество суровина, от една страна, и от друга - с гарантиране на достатъчно потребление,  за да може той да е икономически изгоден. Въпреки, че  началната проектна цена от около 9 млрд. евро е висока, България отстояваше необходимостта от реализацията на проекта и нуждата от политическа воля в  ЕС и
  страните, които участват, каза лидерът на левицата. Той посъветва правителството да гарантира доставките от Русия, докато бъде изграден газопроводът, Сергей Станишев посъветва управляващите да продължат и работата по проекта "Южен поток" и
увери, че за реализацията на такива важни проекти правителството може да разчита на конструктивната подкрепа на КБ.
"Г-н Станишев, Вие започнахте работата по сключване на споразумението "Набуко , след 16-те "мрачни" за България дни, когато миналата година руският газ спря за България  и се оказа, че няма алтернативни източници на природен газ", опонира от
трибуната депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. Според него "Набуко" дава реална диверсификация на източниците и на доставките за страната ни и в момента е единственият през българска територия с  реверсивен режим на действие.
Ключовата дума в големите проекти е приемственост, отговори бившият министър на енергетиката Петър Димитров. По време на газовата криза направихме връзката с Гърция реверсивна, а след това се договорихме за такава и с Турция, допълни той.
Според Рамадан Аталай /ДПС/  ратификацията е в интерес на България. Той призова депутатите от ГЕРБ да гласуват срещу премиера си като подкрепят проекта. По думите на Аталай при посещението си в Германия Бойко Борисов е заявил, че "Набуко"
няма как да стане".
Председателят на парламента Цецка Цачева обаче му припомни, че вносител на законопроекта за ратификация е именно Министерският съвет, така че няма драма и нужда депутатите на ГЕРБ да гласуват срещу премиера.
Аталай заяви още, че правителството на Иван Костов е пропуснало възможността да диверсифицира пътищата за доставка на газ, тъй като проектът "Син поток" е заобиколил България.
Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че е нужен такъв широк политически консенсус и по другите енергийни въпроси, важни за България.
БТА



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg