EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парламентарни трикове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парламентарни трикове

mail09:55 | 26.09.2013прегледи 516 коментарикоментари 0


Председателят на парламента Михаил Миков откри заседанието, като поиска от квесторите да преброят депутатите в залата, а не да разчита на регистрацията. Според БНР правилникът го позволява. Този ход се случи след 30-минутна почивка заради липса на кворум, съобщи Дарик.

След преброяването на квесторите се установи, че в залата има 207 народни представители при необходими 121 за начало на заседанието. Опозицията посрещна обявяването с викове: "Оставка". Членове на ГЕРБ веднага оспориха процедурата с преброяването, тъй като не се бяха регистрирали в електронната система. НС трябва да одобри седмичната си програма и дневния ред, ако тогава ГЕРБ не представят мотивите си за вота на недоверие, той ще се смята за мълчаливо оттеглен, заявиха от БСП. От своя страна председателят на парламента заяви, че щом не са съгласни от парламентарната група на ГЕРБ да поискат Конституционният съд да реши дали днешното заседание на Народното събрание е законно или не.
В знак на протест депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Парламентарната група на ГЕРБ внесе нов вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски по същата тема, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Вотът е за провалената политика на правителството в областта на инвестиционното проектиране. От ГЕРБ не признават дебатите, които в момента текат в парламента, тъй като според тях заседанието е нелегитимно, каза на брифинг Лиляна Павлова.
Сутринта депутатите от ГЕРБ отново не се регистрираха, а на БСП и ДПС не им стигнаха гласове за откриване на заседанието. Групата на Атака е на посещение в Брюксел и не присъства в пленарната зала. Вотът на недоверие трябва да се реализира от три до седем дни след внасянето. Днес изтича седмият ден.
В сряда гласуването се провали, след като безпрецедентно вносителите на вота от ГЕРБ не се регистрираха в залата, припомня БНР. ДПС и БСП не събраха необходимия кворум, а парламентарната група на "Атака" отсъстваше. Крехкото мнозинство попадна под ударите на ГЕРБ. Те обясниха, че не са се регистрирали, за да покажат, че БСП и ДПС няма как да се справят без присъствието на депутатите на Сидеров. ГЕРБ поставиха условие днес "Атака" да се върнат в залата, но това няма как да се случи заради посещение на парламентарната група на партията в Брюксел. Ако и този път не се събере необходимия кворум, вотът ще отпадне. В телевизионно интервю Бойко Борисов обаче обеща, че депутатите му отново няма да се регистрират, ако без тях не се събира кворум.
Междувременно, докато депутатите се опитваха да започнат пленарно заседание, отвън от едната страна на Народното събрание има протестиращи, които обаче са значително по-малко от контрапротестиращите, които се намират от другата страна на Народното събрание, предаде Фокус. Между тях има засилено полицейско присъствие, така че до сблъсъци да не се стига. На този етап няма напрежение между двете групи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165