EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Паркът на Военна академия отворен за граждани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паркът на Военна академия отворен за граждани

mail16:35 | 29.03.2010прегледи 1648 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

В София има 417 парка и градини по данни на Столична община. Общият устройствен план на столицата предвижда в бъдеще зелената система да се увеличи с още около 2 000 хектара. Според планът на 1 столичанин в жилищните зони на града трябва да се падат 27 кв.м. зеленина срещу 32 кв.м. застроена територия. След като се включат и всички останали зелени площи като паркове, горски територии и т.н., на жител на София се полагат 71 кв.м. зелено пространство, заявиха от  столичната управа.
Парковете са съсредоточени основно в южната част за сметка на северните квартали. През тях минават пътища и жп линии, които нарушават целостта им. Освен това алеите са много стари и разрушени, повечето пътеки не са ремонтирани от десетилетия. Липсва и разнообразие, тъй като няма тематични или специализирани паркове.
В същото време днес кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че в най-скоро време предстои паркът на Военна академия да бъде целогодишно отворен за своите посетители. Първоначално ще бъдат достъпни около 70-80 дка от общата площ на парка. По думите на Фандъкова с отварянето на тази зелена площ софиянци ще имат още един парк с големината на Борисовата градина.   
Тя съобщи още, че с помощта на евро средства ще се облагородят 7 софийски района, чрез изграждането на 57 детски площадки и почистването на няколко подлеза. Това ще се случи след последователното реализиране на няколко проекта на обща стойност 12 млн. лв.
Предстои и осъществяването на още един проект, финансиран с 120 хиляди лв. от EU, който предвижда  облагородяване на междублокови пространства в различни квартали на столицата.
До края на лятото ще бъде изградена и 4 километрова вело алея в кв. Младост. Следващата година ще започне създаването на пътеки за велосипедисти и в кв. Люлин, обяви кметът на София.
Столична община е отговорна за поддържането на над 10 хиляди дка зелени площи. За съхраняване на тези площи са заделени 7 млн. лв. от общинския бюджет. „Няма достатъчно ресурс, с който общината да поддържа цялата си зелена площ”, заяви арх. Петър Диков.
София няма и ландшафт архитект, каквито имат всички останали европейски столици, твърдят от неправителствената организация „Младите зелени”. Гражданските сдружения за пореден път обвиниха столичната управа в некомпетентност при управлението на зелените площи и отпадъците. В отговор на критиките, Йорданка Фандъкова каза, че общината работи със средствата, събрани от таксите. Към момента наличната сума, събрана от такса смет е 40 млн. лв., за сравнение във Виена тя е 300 млн.евро.
290 хиляди тона бали са били извозени до този момент, допълни кметът на София. По думите й, кметството следва стратегия да освобождава площадка по площадка. „Очакваме до края на годината да приключим с този проблем и да освободим всички 5 площадки”, каза още тя.  
 
 


Тагове: парк, академия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037