EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пари от държавата за всеки трети работещ хърватин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пари от държавата за всеки трети работещ хърватин

mail17:20 | 09.08.2010прегледи 470 коментарикоментари 0


Всеки трети работещ хърватин получава заплатата си от държавата, но за да намали разходите си и да се вмести в средните показатели за Европа, правителството неотдавна реши да намали броя на работещите в държавните предприятия с 5 процента, съобщава хърватското издание "Национал".
По данни на Международната организация на труда от общия брой работещи хървати 16,9 процента са служители в държавната администрация, което е в границите на средните показатели за Европейския съюз - 16,45 процента.
Проблемът възниква, когато към тях се прибавят работещите в държавни предприятия, които съставляват 12,5 процента от общия брой, докато средният процент за ЕС е 6,8 на сто.
Заедно с държавната администрация работещите в държавния сектор достигат 29,46 процента от всички работещи хървати, което е значително по-голям процент от средния за ЕС.
Сред западноевропейските страни с Хърватия могат да се мерят само скандинавските страни, където се смята за нормално държавата да е най-големият работодател и там в държавния сектор работят 33 процента.
За да намали разходите си, правителството реши да съкрати работниците в държавни предприятия с 5 процента, но това няма да бъде достатъчно, за да се вмести в европейските показатели. Ще бъде необходима и приватизация на част от държавните предприятия, отбелязва "Национал".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg