EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Папурът се превръща в строителен материал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папурът се превръща в строителен материал

mail13:12 | 18.05.2017прегледи 781 коментарикоментари 0


Потенциалът за добив на папур в България като суровина за производство на иновативния строителен материал TYPHABOARD е целта на приключилия 2-годишен международен научен проект, финансиран от Германската федерална фондация за опазване на околната среда DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt). Това разясни на семинар в софийската централа на Съюза на архитектите в България  ръководителят на проекта арх. Георги Георгиев от „Фраунхофер“ - най-голямото научно-изследователско сдружение за приложни изследвания в Европа.

Арх. Георгиев заедно с проф. Мартин Круз и с партниращия екип от Висшето строително училище „Любен Каравелов“- София /ВСУ/ с ръководители проф. д-р арх. Николай Тулешков и проф. д-р ландш. арх. Пенчо Добрев, представиха резултатите.

TYPHABOARD е създаден от немския институт „Фраунхофер“, който в партньорство с ВСУ и „Сиенит Холдинг“, девелопър на „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/, извърши проучване за прилагането на материала у нас и култивирането на суровината за него. „Както знаете Община Бургас и Община Хасково наскоро се присъединиха към ТИЗ и се обмисля отглеждането на папур да бъде на тяхна територия“, коментира инж. Пламен Панчев, съосновател на най-мащабната българска индустриална зона. Според него Северна България също има огромен потенциал по река Дунав, като предпочитана зона за култивиране на суровината.

Цялостната концепция е атрактивна за България поради няколко основни фактора, посочи арх. Георгиев. Първо, производството протича в малки и средни предприятия, за да може мащабът на предприятията да отговаря на количествата на суровината. Второ, изисква се сравнително високо количество ръчен труд, което обуславя повишена трудова заетост в потенциалните региони за разгръщане на идеята – поречието на Дунав, Черно море и Марица. Трето, култивирането на суровината носи със себе си много положителни ефекти за околната среда и цялостната концепция води до значително намаляване на въглеродните емисии при сградите, в които се използва иновативната топлоизолация. Не на последно място е и очакваният положителен икономически ефект - култивирането на суровината в зони с висока безработица и ниски доходи. Приключилият проект създаде стабилна основа за последващата реализация на концепцията – отглеждането на папур и производството на иновативния строителен материал. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882