EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Папандреу:Гърция няма да фалира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папандреу:Гърция няма да фалира

mail11:06 | 21.03.2010прегледи 739 коментарикоментари 0


Гърция няма да фалира и скоро ще се върне към икономическата стабилност и развитието, заяви гръцкият премиер Папандреу в реч пред Националния съвет на управляващата партия ПАСОК в Солун, съобщава гръцкият информационен сайт Ин нюз.
"Жертвите ни ще дадат резултат. Гърция има силно и решително правителство, което прави каквото е необходимо", подчерта премиерът. "Народът ни възложи отговорността да преведем кораба през най-голямата буря в съвременната ни история. Знам, че ще посрещнем предизвикателството", допълни той.
Папандреу поиска гръцкото общество да подкрепи предприетите от правителството мерки за строги икономии. "Или ще направим това, което е необходимо, за да спасим родината си, или ще се държим безотговорно, обричайки Гърция на десетилетия икономически спад, международна изолация и упадък", подчерта премиерът.
Отправяйки послание към Европа, Папандреу заяви: "Не искаме от никого да плаща нашите грешки и дългове". Гърция иска единствено политическа подкрепа срещу онези, които спекулират в неин ущърб, отказвайки й заеми при условия, които биха й позволили да си поеме въздух, изтъкна той.
Премиерът отправи критики и към някои от европейските партньори, които "са забравили политическото значение на еврото", предаде Франс прес. "С години се борихме, за да изградим една силна, икономически стабилна и социално солидарна Европа. Някои обаче забравиха политическото значение на еврозоната и това в крайна сметка може да дестабилизира ЕС", изтъкна Папандреу.
Членът на борда на Националната банка на Германия Тило Сарацин посъветва Гърция, която изпадна в много тежка финансова и икономическа криза, да обяви фалит. В интервю за в. Залцбургер, цитирано от Бгнес, Нахрихтен Сарацин заявява, че ако Гърция не успее да получи нови заеми, тя трябва да направи онова, което прави всеки длъжник – да обяви несъстоятелност. Той смята, че противно на предсказанията на мнозинството икономисти банкрутът на Гърция няма да се отрази на еврото. Когато Дженерал Моторс обяви банкрут, това не навреди на долара. Защо банкрутът на Гърция с външен дълг от 300 милиарда евро трябва да навреди на еврото, пита той. Сарацин дори е убеден, че банкрутът точно обратно може да има положителен ефект, тъй като ще бъде предупреждение за други страни в еврозоната.В интервюто той прави уговорката, че изразява само личното си мнение, а не позицията на Бундесбанк. Тило Сарацин вече стана известен с острите си изявления по адрес на арабските и турските емигранти в Германия и бе критикуван за това от президента на банката Аксел Вебер.Досега страните от ЕС не са се споразумели за конкретни мерки в помощ на Гърция. Германия, която е главният донор в ЕС, зае много резервирана позиция. Канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле предложиха да се разработят механизми за изключване от еврозоната на страни, които хронично не спазват изискванията на Европейския валутен съюз във финансовата и данъчната сфера. Германия дори подхвърли идеята за създаване на Европейски валутен фонд по подобие на МВФ за поддържане на стабилността на еврото.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045