EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Паметникът пред НДК ще бъде разрушен?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паметникът пред НДК ще бъде разрушен?

mail06:10 | 08.09.2014прегледи 1656 коментарикоментари 0


Паметникът пред НДК в столицата ще бъде разрушен. На негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни. Това решение е взето по време на срещата на експерти с представители на Столична община пред дни, съобщи БГНЕС. От няколко години паметникът пред НДК е със специални заграждения поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му. Той е построен при честванията преди повече от 30 години във връзка с 1300 години от създаването на българската държава. Автор на Монумента, който е разположен в градинката пред Националния дворец на културата, е проф. Валентин Старчев. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра. След промените от 1989 година паметникът бе оставен без поддръжка и започна да се руши.  

В интервю за агенция "Фокус" д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община с ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” опроверга съобщеното от БГНЕС. Ето какво казва Тодор Чобанов в интервюто си:

Фокус: Д-р Чобанов, взето ли е решение за разрушаването на Паметника „1300 години България”?
Тодор Чобанов: Не и тиражираните в някои медии информации не отговарят на истината. Решение може да се вземе само от Столичния общински съвет и то след приключване на текущия конкурс. Освен това, паметникът пред НДК вече е разрушен, така че самият израз „разрушаване” е неточен. Ако се вземе такова решение, би ставало въпрос за реаранжиране на друго място или за демонтиране на останалото от него.
Фокус: Какво гласи внесеният доклад за съдбата на паметника?
Тодор Чобанов: Не съм запознат в детайли, тъй като не е разглеждан още на комисии. Това ще стане през текущата седмица.
Фокус: Защо се предлага да бъде върнат Мемориалът на загиналите от софийските полкове по време на войните през XX век? Това ли е най-доброто предложение за бъдещето на паметника пред НДК?
Тодор Чобанов: Защото хората очевидно имат нужда да видят отново своя войнишки паметник. София е дала хиляди жертви във войните от началото на ХХ век, а няма днес мемориал, какъвто имат дори малки села. В града живеят хиляди потомци на героите. Съществувалият до строежа на НДК паметник на І-ви и VІ-ти пехотен полк е радвал гражданството десетилетия наред, преди да бъде срамно премахнат. Гражданите очевидно искат възстановяване на историческата справедливост. Вече има хиляди подписи в подкрепа на тази кауза, освен групата във Фейсбук с над 5 хиляди души, имаме и писма от организациите на футболните агитки, от всички военно-патриотични организации, а те имат от порядъка на 50 хиляди и повече членове.
Фокус: Кога се очаква Столичният общински съвет да приеме доклада?
Тодор Чобанов: Въпросът ще се разглежда в някое от следващите заседания, приключването на конкурса и петициите на гражданите за възстановяване на войнишкия паметник – вероятно в рамките на едно заседание. Тъй като през септември има само една сесия, възможно е темата да се гледа в първото заседание на октомври. При всички случаи се налага да получим и становище на Министерство на отбраната, каквото за съжаление все още няма до този момент.
Фокус: Колко време след приемането на доклада ще започне демонтирането и реаранжирането на паметника и строежът на новата конструкция?
Тодор Чобанов: В съоръжението пред НДК се съдържат ценни пластики, които се надяваме авторът сам да реаранжира по подходящ начин на подходящо място. Използвам вашата медия отново да апелирам той сам да узрее за такова решение. Проф. Старчев е забележителен интелектуалец и творец и трябва да намери силата за подобна стъпка. Кога точно ще се изпълнява одобреният от Столичния общински съвет вариант не може да се каже с точност, но ако решение се вземе този октомври, работата по новия вид на площада може да се изпълни още другата пролет.
Фокус: Каква е Вашата прогноза – кога може да бъде открит новият мемориал?
Тодор Чобанов: През 2015 г.


Тагове: паметник, НДК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg