EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Палмира е напълно освободена + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Палмира е напълно освободена + видео

mail10:11 | 06.03.2017прегледи 6378 коментарикоментари 0


Палмира е изцяло освободена от екстремистите на "Ислямска държава" и сирийските войски продължават настъплението си на изток, съобщи началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.
"Градът е напълно освободен, правителствените войски овладяха височините северно и южно от Палмира и продължават в източно направление", каза Рудской.
ИД превзе Палмира през май 2015 г. В края на март 2016 г. сирийските войски с руска въздушна подкрепа освободиха града. През декември м.г. Палмира отново се озова в ръцете на екстремистите, припомня ТАСС.
Руските специални части и руските въздушно-космически сили дадоха решаващ принос в разгромяването на ИД в Палмира, заяви Рудской. В тази операция са убити и ранени хиляди бойци на ИД, унищожени са 19 танка, 37 бойни бронирани машини, 98 пикапа с тежко въоръжение и над 100 единици автомобилна техника, добави той.
Операцията по освобождаването на Палмира е била планирана и осъществена под ръководството на руски военни съветници и в нея не са нанасяни удари по историческите паметници на града, уточни Рудской.
"Подчертавам, че за съхраняване на историческото наследство, което не е било унищожено от терористите на ИД, удари в района на историческите паметници на древна Палмира не са нанасяни", заяви той.
Сирийските сапьори, подготвени от руски експерти в центъра за обучение в Алепо, започнаха да разминират Палмира и скоро към тях ще се присъединят руски специалисти. В момента в града се извършва проверка на сградите и съоръженията, заяви началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия.

Същевременно, Международен алианс за защита на културно-историческото наследство в зони на конфликти беше официално създаден вчера от страните учредителки Франция и Обединените арабски емирства, съобщи представителят на Франция Жак Ланг, цитиран от Франс прес.
Създаването на този фонд, базиран в Женева, беше решено на международна конференция в Абу Даби през декември миналата година, организирана от двете страни под патронажа на ЮНЕСКО с участието на около 40 държави.
Инициативата беше подета след унищожването на исторически паметници от джихадистки групировки в Близкия Изток и Африка.
"Следващият етап ще бъде конференцията на дарителите, която ще се състои на 20 март в музея Лувър в Париж", каза Ланг, бивш френски министър на културата и настоящ президент на Института на арабския свят в Париж.
На конференцията през декември не беше спомената конкретна цифра, но Франция и ОАЕ обявиха, че целта е да се съберат 100 милиона долара.
Френският президент Франсоа Оланд обяви, че страната му ще предостави 30 милиона долара за фонда. Финансов ангажимент поеха и други страни, включително монархии от Персийския залив и Китай, но без да уточнят цифри.
Фондът ще съдейства при операции за опазване и спешни действия, в борбата с трафика на предмети на изкуството и за реставрирането на културни паметници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg