EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пакистан & Китай: Споразумение за ядрена мощност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пакистан & Китай: Споразумение за ядрена мощност

mail15:06 | 22.06.2023прегледи 1948 коментарикоментари 0


Пакистан и Китай подписаха сделка за 4,8 милиарда долара за изграждането на атомна мощност с капацитет 1200 мегавата в южноазиатската ислямска република. Това съобщи пакистанският премиер Шахбаз Шариф, приветствайки китайката инвестиция, предаде Ройтерс.

Работата по проекта за изграждане на пети енергоблок на пакистанската АЕЦ "Чашма" ще започне незабавно, заяви още Шариф след подписването на меморандума за разбирателство между Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Комисията за атомна енергия на Пакистан.

"Китайската инвестиция в проекта в размер на 4,8 милиарда долара изпраща силно и ясно послание, че Пакистан е място, където китайските компании и инвеститори продължават да демонстрират своето доверие", коментира сделката пакистанският премиер.

Общият капацитет за производство на ядрена енергия в Пакистан нарасна до над 3200 мегавата преди две години, когато шести ядрен реактор бе включен към електроенергийната система на страната.

Освен АЕЦ "Чашма", Пакистан разполага и с АЕЦ "Карачи", разположена на брега на Арабско море, която също бе построена с китайска помощ.

Шариф благодари на китайските партньори за предложената отстъпка от 100 милиона долара.

Няма информация дали новата инвестиция е част от 65-те милиарда долара, които Китай обеща за изграждане на инфраструктура в Пакистан в рамките на своята инициатива "Един пояс, един път"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg