EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пак стачен рекет на синдикатите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пак стачен рекет на синдикатите

mail17:24 | 29.10.2010прегледи 673 коментарикоментари 0


След изявлението на финансовия министър Дянков, че условията за пенсиониране трябва да се променят още от следващата година, синдикатите започнаха да дрънкат стачно оръжие, а работодателите бяха обнадеждени. Синдикатите дори напуснаха днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ е заявиха, че от понеделник следващата седмица ще свикат стачните комитети за подготовка и организиране на безсрочни ефективни действия, увери президентът на КНСБ Пламен Димитров. Думите на Дянков били взривили и хвърлили в кошчето целия законопроект за промяна на Кодекса за социално осигуряване.
На основата на вече 22-годишен политически опит, личното ми предположение е, че вицепремиерът Дянков търси на всяка цена конфликт, защото иска просто да се "взриви социалният диалог и мир", преследвайки някакви лични амбиции, коментира лидерът на „Подкрепа” Константин Тренчев.
Синдикалните лидери казаха още, очакват завръщането на премиера от Брюксел. Според Димитров и Тренчев, предложението на Дянков е насочено срещу премиера. Димитров отбеляза, че постигната сега конструкция на кодекса е с цената на хиляди компромиси, но най-важното е, че запазва правата на категорийните работници до 2014 г. и дава разумни решения на входа на системата с повишаването на вноската и на изхода с промяната в условията не пенсиониране от 2015 г.
Работодателите представиха по по-различен начин предложението на Дянков пред НСТС. Според синдикатите, Дянков предлага от 2011 г. да нарастват с шест месеца на година и стажът, и възрастта, а според председателя на БСК Божидар Данев, идеята е да нараства само стажът.
Данев заяви, че работодателите са се съгласили увеличаването на стажа да започне от 2011 г., тъй като това е съобразено и с виждането на МВФ. По думите на Данев, министър Дянков се е съгласил с позицията на работодателите, че нито едно от предходните правителства няма яснота по приходната и разходната част на Националния осигурителен институт.  Не е ясно какви са приходите от вноски на Министерството на отбраната и МВР, и разходите за пенсии, и каква част от държавната субсидия отива за това, както и за социални разходи, допълни той. Данев заяви, че настоява за пълна прозрачност на средствата в приходната и разходната част НОИ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg