EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пак за приватизацията на Сините камъни в Сливен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пак за приватизацията на Сините камъни в Сливен

mail17:10 | 26.02.2010прегледи 1035 коментарикоментари 0


По повод изявленията на кмета на община Сливен Йордан Лечков и на областния управител на Сливен Марин Кавръков, че общината иска държавата да й прехвърли безвъзмездно цялата държавна собственост в Природен парк Сините камъни над града, за да се поддържат пътищата и да се изгради канализация, коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” е длъжна да уточни:
- Природен парк Сините камъни не е градска градина, а защитена природна територия по българското и европейското законодателство.
- За да се поддържат пътищата и за да се изгради канализация не е необходимо държавата да прехвърля собствеността си на общината.
Задължение на общината е да поддържа общинските пътища, без да има значение върху каква собственост се намират.
- Изграждането на канализация и пречистването на водите на хижите и почивните станции е задължение на собствениците им, а не на общинската администрация и би представлявала държавна помощ за тези собственици.
- Изграждането на система от пътно осветление в Защитена зона „Сините камъни” от европейската екологична мрежа Натура 2000 е доста спорно и липсва като практика, тъй като има негативно въздействие върху определени популации на видове, например пеперудите и птиците. В Природен парк Сините камъни се срещат над половината от всички видове пеперуди в България и 60% от всички видове птици.
Коалицията «За да остане природа в България» подкрепя усилията на община Сливен за изграждане на канализацията в града, но счита за подходящо първо тя да бъде завършена успешно и след това да се поставят следващи цели, свързани с управлението на отпадните води.
Природозащитниците са сериозно обезпокоени от възможността да бъдат признати направените до момента разходи от община Сливен по проектите, финансирани от ИСПА и Оперативна програма «Околна среда», с което усвояването на средствата, отпуснати от европейските данъкоплатци ще спадне. Държавата трябва да прекрати използването на европейски средства за проекти, които са загубили или не усвоили средства от пред присъединителните фондове, защото по този начин са блокирани средства от България и има възможност тези средства да бъдат блокирани отново за структурните и кохезионните фондове.
Представителите на коалицията «За да остане природа в България» изразяват своето съгласие за срещи по темата с областния управител на Сливен, но изпълнението на законовите задължения на централната и местна власт и спазването на българските закони не подлежи на дискусия.
Коалицията «За да остане природа в България» разчита, че областният управител на Сливен ще бъде подложен на контрол и за собствения си стратегически план за дейност за периода 2010-2013, защото в този план също е записано като приоритет действие за „промяна собствеността на Природен парк Сините камъни», което е незаконосъобразно. Според коалицията законите трябва да се спазват от всички граждани и институции и особено от тези, които контролират другите за това. Според чл. 7 от устройствения правилник на областната администрация областният управител отговаря за защитата на държавната собственост в областта, а не за нейното раздържавяване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg