EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на храни в ЦИЕ+България расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на храни в ЦИЕ+България расте

mail10:05 | 16.12.2015прегледи 4125 коментарикоментари 0


Сп. Регал

Пазарът на хранителни продукти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще навлезе в период на растеж след няколко години на застой, според прогноза на компанията за пазарни анализи PMR. През ноември агенцията публикува анализ на настоящото състояние и перспективите за развитие на сектора на шест европейски пазара - България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Чехия.
Според анализаторите ръст ще се наблюдава на всички пазари в региона, но темповете, с които това ще се случва, ще се различават значително в отделните държави. Растежът ще се дължи главно на Полша, която има най-голям дял на регионалния пазар (над 50%), и на продажбите на хранителни продукти в България.
Спадът в популярността на хипермаркетите ще продължи да расте за сметка на по-малките формати магазини, които ще стават все по-предпочитани. Това се обяснява от анализаторите с променящите се потребителски предпочитания, тъй като потребителите продължават да търсят търговски обекти в близост до мястото, където работят или живеят. Тази тенденция вече се забелязва във всички страни в региона, освен в България, където хипермаркетите са все още във фазата на разрастване. Влиянието на тренда е по-силно в някои страни (Чехия, Унгария) и по-слабо в други (Словакия, Румъния), но като цяло промените в поведението на потребителите ще се отрази на всички играчи, които работят в този канал, изтъкват от PMR.
Във всички анализирани страни онлайн продажбите имат все още незначителен дял, но се развиват бързо, успоредно с увеличаването на броя на онлайн магазините, предлагащи хранителни продукти. Най-големите вериги са започнали да навлизат постепенно в този канал, който има голям потенциал за растеж, отбелязват от PMR.
Според анализаторската компания основните играчи на онлайн пазара на храни в България са супермаркетите randi.bg, e-supermarket.bg, serenaltd.com, alexzar.ovo.bg, shop24.bg. Големите търговски вериги обаче все още не са готови да започнат продажби по интернет. Изключение правят "Пикадили", която предлага продукти онлайн чрез сайта на BgMenu, и електронният магазин на КООП (част от националната търговска верига КООП), който от 2014 г. продава електронни устройства, детско облекло, обувки, играчки и храна. Анализаторите посочват и партньорството между "Фантастико" и ebag.bg, който предлага над 5000 бързооборотни стоки в 11 категории. Според PMR "Фантастико" планира онлайн продажбите на веригата чрез ebag.bg да достигнат 5% от общите приходите на компанията в рамките на до две години. "Като се има предвид ниското ниво на развитие на онлайн търговията на хранителни стоки в България, се очаква онлайн каналът да влезе в период на бърз растеж", посочват анализаторите.
"Развитието на пазара през следващите няколко години ще се задвижва от топ ритейлърите, които стартират интернет магазини, както и от увеличаването на техния обхват - в момента онлайн предлагането покрива основно столиците и някои по-големи градове в анализираните държави", изтъкват от компанията.
Държавната намеса обаче може да ограничи растежа на някои пазари, като анализаторите дават за пример Унгария, където местните власти въведоха поредица реформи в полза на местните компании, като различни допълнителни данъци за големите вериги, забрани за изграждане на големи търговски центрове, за работа в неделя, за продажба на тютюневи изделия в магазините за хранителни стоки, дори забрана за продажба на бързооборотни стоки, ако ритейлърът е отчел загуби две поредни години. Според PMR има сигнали, че полското правителство също готви подобни разпоредби. Сред предложените закони са забрана за търговия в неделя и данък върху приходите на търговците на дребно, опериращи с големи магазини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg