EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на хардуер се свива още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на хардуер се свива още

mail16:10 | 21.12.2011прегледи 596 коментарикоментари 0


79-тото поредно тримесечно изследване, 20 поредна година, на пазара на компютърен хардуер на независимата агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. показва, че за периода Q3 - 2011/2010 доставките на компютърен хардуер в България са намалели в стойност. Тежки спадове регистрират доставките на компютърни системи, печатащи и видео устройства.

Изненадите от експорта обаче продължават, достигайки петгодишен максимум за периода.

Така обемът на хардуера за вътрешния пазар намалява допълнително, а графиката на пазара вече недвуслмислено показва W-образната форма на очертаващата се картина.

До голяма степен резултатите в продажбите на едро и ритейл сегмента следват логиката на резултатите от импорта на храдуер. Известна изненада е голямата разлика в спада в продажбите на едро за тримесечието спрямо импорта, което отново е индикатор за ръст в складовите наличности.

Интересни тенденции, както за тримесечието, така и за деветмесечието наблюдаваме при средните цени в ключовите хардуерни пазари - мобилните компютри vs. мобилните телефони. В първата категория средната доставна цена продължава да пада, докато при мобилните телефони - да расте, при това с феноменални темпове за условия на криза и спад в доходите.

Изследването за Q1, Q2, H1, Q3 и N1 '2011/2010 е готово и може да бъде поръчано от агенцията. Стойността на изследването за неабонати е 1495 евро без ДДС при поръчка до 31 декември. В изследването са включени данни за пазара в ритейл канала и sale out продажбите на едро.

 


Тагове: хардуер, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg