EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на труда в Русе и Добрич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на труда в Русе и Добрич

mail17:00 | 31.05.2012прегледи 693 коментарикоментари 0


Над 40 младежи намериха своите работодатели само за един ден, по време на трудова борса в Русе, организирана от Агенцията по заетостта.
25 работодатели обявиха 218 свободни работни места. Най-много места заявиха фирмите «Еволет 2010» ЕООД – 50, «Голд Аполо» - 42, «Топ Ман» ЕООД – 31, «Доминекс Про» ЕООД – 23. Своята дейност представиха фирми, работещи в областта машиностроенето, производството на конфекция, нетъкан текстил, мебели и изделия за бита, хотелиерството и ресторантьорството, и търговията. С щандове участваха и шест професионални гимназии от гр. Русе.
Над 350 младежи посетиха специализираната трудова борса в Русе. Младите хора имаха възможност да се срещнат с работодатели, да проведат индивидуални разговори с тях и да им предоставят своите автобиографии. Те бяха запознати с възможностите на проект 'Ново начало - от образование към заетост' по схема 'Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” на Оперативната програма 'Развитие на човешките ресурси'.
Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова връчи на 54 работещи лица от Русе сертификати за успешно завършено обучение по ключови компетентности по схема “Аз мога повече” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОП „РЧР”). Камелия Лозанова, придружена от директора на Дирекция “Регионална служба по заетостта” (ДРСЗ) град Русе се срещна с участници в обучение за професионална квалификация по специалност “Интериорен дизайн”.
В него са включени 8 курсисти, получили ваучер за обучение по схема “Аз мога повече”. Тя посети и група от 9 участници, избрали обучение за придобиване на квалификация по специалност “Социална работа с деца и семейства в риск”.
Курсистите споделиха впечатленията си от добрите условия и качеството на провежданото обучение, както и очакванията за ползите от него в трудовата им реализация.
Изпълнителният директор на АЗ и директорът на ДРСЗ Русе разгледаха учебната база, материално-техническото оборудване и обзавеждане. Те със задоволство отбелязаха наличието на мултимедиен информационен център, чрез който се предоставя актуална информация за часовете и залите за провеждане на текущите за деня обучения.
АЗ, чрез териториалните си поделения, реализира схеми от ОП „РЧР”. По част от тях се предоставя възможност безработни и заети лица да получат ваучер за обучение за професионална квалификация и ключови компетентности (чуждоезикови, компютърни и др.). Проектите се реализират с финансовата помощ на Европейския социален фонд. През последните 2 години в Русенска област в обучение с ваучери са включени общо 3 730 заети и близо 2 300 безработни лица.
14 чужденци, с постоянен адрес в България, са регистрирани в Бюрото по труда в Добрич. 13 от тях са от Русия, а един от Украйна, уточни директорът на бюрото Васил Сивков. С настъпване на сезонните дейности, 10 човека са реализирани, като 7 са на територията на Добричка област и 3-ма са извън територията на областта. Другата част са отпаднали. През лятото руският език е търсен и руските граждани в Добричко лесно намират работа в сферата на туризма.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg