EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на офиси нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на офиси нагоре

mail17:30 | 06.02.2014прегледи 795 коментарикоментари 0


Усвоените офиси нарастват с 12.2%, аутсорсинг и ИТ компании са с най-голям принос
Пазарът на офиси поведе възстановяването на сектора на бизнес имотите през 2013 г. по данни на консултантската фирма Forton, стратегически партньор за България и Македония на международната компания Cushman & Wakefield. Общият обем на наетите площи в София достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам и за първи път за последните пет години надхвърли 100 хил. кв.м.
„Миналата година беше повратна за пазара на бизнес имоти. Благодарение на продължаващите чуждестранни инвестиции в изнесени центрове за бизнес услуги офис площите в София бяха най-силно представилият се сектор“, каза Михаела Лашова, изпълнителен директор. „За първи път от 2010 г. предприемачите започнаха и нови проекти“, добави тя.
„В резултат от по-високата заетост и перспективата за повишение на наемите в най-добрите сгради през 2014 г. очакваме някои от тях да станат цел за придобиване от международни инвеститори.“
Водещите търговски центрове успяха да се възползват от растежа на международните модни и спортни марки като Inditex, H&M, LC Waikiki и Sport Vision. С обновяването на булевард „Витоша“ интересът към главната търговска улица се повиши независимо от ръста на търговските площи в молове.
Активността на пазара на индустриални и логистични площи се запази на нивата от 2012 г., а търговските вериги отново започнаха да наемат складове в София и околностите й.
Стойността на покупките на имоти с инвестиционна цел също се увеличи до 56 млн. евро, макар че броят на сделките беше ограничен.
„През 2013 г. продажбите на активи поради свръхзадлъжнялост на собственика осигуриха основния обем от пазара, докато местните инвеститори преобладаваха сред купувачите“, каза Михаела Лашова.
През 2013 г. в София бяха въведени в експлоатация нови офис сгради с 34 хил. кв.м площ, най-малко от 2006 г. насам. Обемът на усвоените нарасна с 12.2% в сравнение с 2012 г. до 108 300 кв.м.
Аутсорсинг секторът и бързо развиващи се местни ИТ фирми имаха основен принос за растежа с 41% дял от усвоените площи за годината.

„Това беше годината на офис пазара“, каза Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“. „Незаетите площи в топ 10 проектите намаляха със 7.5 процентни пункта до 10.9% от наличностите в края на годината. Макар че очакваме около 60 хил. кв.м клас А офиси да бъдат завършени до края на 2014 г., наемателите са достатъчно активни и свободните площи няма да се увеличат трайно. Още във втората седмица на януари финализирахме голям договор и работим активно с още няколко клиента от различни сектори“, добави тя.
В резултат от намалението на свободните площи на най-предпочитаните от международните наематели локации наемите започнаха да се повишават и в края на годината бяха на двуцифрени нива от 10-12 евро на кв.м месечно във всички сгради с висока заетост.

 

 


Тагове: офиси, имоти, пазар
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047