EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на основните храни спокоен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на основните храни спокоен

mail09:00 | 26.11.2012прегледи 537 коментарикоментари 0


За периода 14 - 21 ноември 2012 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица, с изключение на тази на яйца размер М в големите търговски вериги, където се отчита повишение с 0,01 лв./бр. Предлагането на яйца - размер М на едро е в ценовия интервал от 0,20 лв./бр. до 0,26 лв./бр., съответно във Велико Търново и Смолян. Седмично увеличение на цените на едро се наблюдава във Варна, Смолян (с по 0,02 лв./бр.) и Монтана (с 0,01 лв./бр.), а намаление - във Велико Търново и Пловдив (с по 0,01 лв./бр.). Цените на яйца - размер L в големите търговски вериги (ГТВ) остават в границите от 0,29 лв./бр. до 0,34 лв./бр., без изменение спрямо предходния седмичен период. Най-ниската стойност се отчита в Кърджали, а най-високата – в Разград, Русе и Силистра.

Средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио са без съществена промяна.
Средните за страната цени на едро и на дребно на пилешко месо в по-малките търговски обекти се запазват около нивата от предходната седмица, докато тези в големите търговски вериги бележат леко понижение.
Пазарът на захар в страната остава относително спокоен. През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта се запазва на нивото от предходната седмица - 2,04 лв./кг. На тържищата в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,88 лв./кг (Добрич) до 2,25 лв./кг (Варна). В дванадесет от областите на страната се наблюдават седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от -3% (Стара Загора) до +4,2% (Благоевград). Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва незначително повишение спрямо предходния седмичен период – с 0,5%, до 2,22 лв./кг. По области стойностите продължават да варират от 2,02 лв./кг (Кюстендил) до 2,34 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Леки ценови изменения се наблюдават в три области – повишение в София (с 3,3%) и Варна (с 0,9%), а понижение - в Русе (с 2,3%).
През анализирания период средните за страната цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в по-малките магазини бележат леко повишение, докато тази в големите супермаркети се запазва на нивото от предходната седмица. Средно за страната, цената на брашното на едро нараства с 1% спрямо предходния седмичен период, до 0,98 лв./кг. По области, брашното се търгува на цени в диапазона от 0,76 лв./кг (Враца) до 1,11 лв./кг (София и Шумен). През изминалата седмица средната за страната цена на дребно на брашно тип „500” в другите търговски обекти (ДТО) е 1,15 лв./кг, с 0,9% по-висока спрямо предходния седмичен период. Движение на ценовите стойности се регистрира в ДТО на седем от областите, като във всички от тях посоката е нагоре. Поскъпването на продукта на седмична база е в диапазона от 0,5% до 6,8%, най-значително в Русе и Разград. Цените на дребно в по-малките магазини са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж се наблюдава във Враца - 0,37 лв./кг. Във Варна цените в ДТО са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./кг. Средно за страната, цените на брашното в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,05 лв./кг, като тази разлика е най-голяма отново в Шумен - 0,22 лв./кг. Изключение са областите Добрич, Сливен, Ямбол и Варна, където брашното в ДТО се предлага на по-ниски цени от тези в ГТВ, с между 0,02 и 0,06 лв./кг./Седмични ценови анализи, МЗХ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg