EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на имоти се преобърна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на имоти се преобърна

mail17:50 | 04.06.2012прегледи 1417 коментарикоментари 1


Земетресенията и голямото количество дъждове през май преобърнаха изискванията на купувачите по отношение на избора на етаж на желаното жилище, сочи проучване на АДРЕС Недвижими имоти. Ако допреди месец по-предпочитани бяха средните и високите етажи, то в момента купувачите се обръщат по-безопасния при трусове и по-защитения от течове първи етаж.


„Заради активното строителство през последните години високият етаж бе единствената възможност за купувачите да имат хубава гледка. На последния етаж се намираха и някои по-атрактивни имоти – мезонети, жилища с големи тераси и т.н. По тези причини те бяха сред най-предпочитаните от купувачите, но тенденцията се обърна зн ачително през последния месец”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенцията. „Несигурността при трусове на високите етажи, както и уязвимостта им при обилни и продължителни дъждове, които причиняват течове и влага, накара много хора да променят първоначалните си планове”, добавя Богданов.
Трусовете тепърва ще имат своето отражение върху жилищния пазар, коментират още експертите. Много хора напуснаха домовете си по време на земетресението, но останаха в колите си, защото нямаха друга алтернатива. Това вероятно ще увеличи стремежа на част жителите на по-големите градове да се сдобият с по-скромни, но ниски постройки в провинцията. Тенденцията на растящ брой запитвания за селски къши е факт през цялата последна година. Основният мотив досега беше да имат спокойно място за пълноценна почивка през уикенда. След събитията обаче ниските къщи могат да намерят и друго приложение. Според експертите, макар селските къщи да не са по-безопасни от жилищните блокове, те представляват алтернатива за временно пребиваване в случай на бедствие.
По данни на агенцията селските къщи не са единственият двигател на пазара в провинцията. Миграцията от селата към градовете, особено от страна на млади хора, търсещ по-добро препитание, е причина в големите и малките градове в страната да се сключват сделки. Динамиката на сделките в градовете е нараснала с около 25% през последната година, като около 2/3 от купувачите са млади хора под 40 години. Търсят се по-скоро маломерни жилища, основните купувачи на които са млади семейства с деца, а продавачите им – затруднени финансово хора.
„Ако профилът на средностатистическия купувач е на млад човек, то продавачите са в значително по-зряла възраст”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията. „Тези хора са около 40-50 годишни и са срещнали финансови затруднения, които са ги накарали да потърсят средства от продажбата на ненужно или пък твърде голямо жилище. Много от тях са прибегнали до тази стъпка, за да подпомогнат децата си, които учат в друг, по-голям град”, допълва Павлов.

*Посочените нива са средни стойности на двустайни жилища в евро

Ценовите нива в страната са силно зависими от големината и цялостното състояние и икономическа активност в съответния град. Отстъпките играят по-сериозна роля отколкото в София. Колкото по-малък е градът, толкова по-голяма е разликата между първоначално оферирана цена и реална стойност на сделката. Докато в по-големите градове като Сливен, Ямбол, Стара Загора продавачите правят компромис с около 3 000 евро, то в по-малките населени места като Елена, Балчик и Сандански средният размер на отстъпките е около 5 000 евро, отчитат от компанията.

Същевременно банковото кредитиране не е така силно разпространено в провинцията, както в столицата. По-голямата част от купувачите разполагат с пари кеш, независимо дали са спестени или придобити от продажба на друг имот например. По отношение на новото строителство, то е в силна зависимост от цялостната икономическа картина в съответния град. В град като Сливен, например, има наличие на голям брой апартаменти в нови сгради, но те не представляват особен интерес за купувачите. В Добрич пък новите сгради са значително по-скъпи, тъй като броят им е сравнително малък. В Сандански и Благоевград, прогнозите са най-оптимистични - очакват ръст в броя на сделките там поради активните гръцки купувачи в района, които изтеглят парите си от гръцките банки и инвестират в жилищни, ваканционни и бизнес имоти. Последното се отнася главно за гръцките бизнесмени, които преместват бизнеса си в България. Интересна е и тенденцията в Ямбол, където пазарът на наеми се стимулира от множеството отдадени апартаменти на корейски фирми, които участват в проектите за соларни съоръжения край града.

 

 

 

 

 

 


 
Коментари
 
Пенчо - 04-06-2012 г. 13:03:06

АДРЕС са мошеници! Не им вярвайте!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg