EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пазарът на жилища: бързи сделки със спестени средства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на жилища: бързи сделки със спестени средства

mail15:09 | 09.08.2022прегледи 984 коментарикоментари 0


Все по-малко огледи са нужни на купувачите в София, преди да пристъпят към сделка за жилище. Ако към края на юни 2021 г. 33% от хората са реализирали покупката след едно-едиствено посещение на имота, то в средата на настоящата година този дял нараства до 42%. Това се посочва в данните на Имотека за пазарните тенденции към средата на динамичната 2022 г.

„Въпреки явните признаци на охлаждане и по-малък брой на запитванията, хората, планирали сделка днес, я сключват, при това изключително бързо”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. „От 1 до 3 огледа са нужни на 21% от нашите клиенти, докато през второто тримесечие на 2021 г. техният дял беше 10%. Бързите решения говорят, че от пазара вероятно ще се оттеглят инвестиционно настроените клиенти, както и тези, които нямаха реална нужда от имот, а се възползваха от изгодните условия. Купувачите с реална нужда от жилище обаче ще останат на пазара”, допълва Атанасова.

По думите ѝ, преобладава и групата на клиентите, които реализират покупката си в рамките на 1 месец – 64% от всички на фона на 40% година по-рано. Общо 16% пък се сдобиват с имот за период от 1 до 3 месеца. На практика 80% от клиентите стигат до сделка в рамките на 3 месеца. Ведно с тази тенденция растат и покупките със спестени средства, посочва още Атанасова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Имотека

 

„Хората с повече спестени средства и възможност за голямо самоучастие бързат да се възползват от все още рекордно ниските лихви. Растящата инфлация и негативните прогнози за зимата ги кара да открият сигурна възможност за вложение в кратък срок. Техният дял леко нараства, докато броят на потребителите, които финансират над 50% от стойността на сделката си с ипотека, плавно намалява към средата на годината”, допълва Атанасова.

 

На фона на растящите обеми ново строителство, предлагането в центъра и старите квартали на столицата става все по-дефицитно. В средносрочен и дългосрочен план това ще направи цените на тези жилища най-устойчиви, докато нивата при незавършените сгради е възможно да бъдат под натиск към края на годината, прогнозират от компанията. Към момента обаче сме свидетели на продължаващ ръст на цените и в 4-те големи града в страната, отчитат още от Имотека. В София средната цена на кв. м вече е около 1 600 евро/ кв. м.

 

 



 

 

 

 

 

 

 

Източник: Имотека

 

Отстъпките тепърва ще играят по-съществена роля на пазара на покупко-продажби. Макар делът на сделките без коментар в цената да продължава да расте в рамките на тримесечието, последните седмици са на път да обърнат тенденцията.

„Все по-чести са случаите, в които офертната цена претърпява коментар с 5-10%, дори 15%. Това е валидно особено при онези собственици, които не искат да чакат, а и се опасяват от предстоящ спад. Към момента обаче продължават да преобладават продавачите, които не са готови да преговарят, особено, ако офертните им цени са разумни и отговарят на пазарната реалност”, посочва Атанасова.

Тристайните жилища леко отстъпват на двустайните през първото полугодие на 2022 година. Те формират 31% от всички сделки, докато покупките на двустайни жилища достигат 40%. Следващият най-популярен имот за периода се оказва гаражът – тези сделки представляват 8% от всички, посочват от компанията.

„Превесът на двустайните апартаменти има своето логично обяснение. Те традиционно, освен с цел за отдаване под наем, се търсят и за вложение на спестяванията. Сигурното съхранение на парите се превърна в ключов приоритет за повечето хора в условия на нестабилна политическа и икономическа ситуация, ведно с тревожните прогнози за предстоящата зима. Затова и не са малко купувачите, които се стремят да вложат парите си в имот, независимо дали той им е необходим в момента или не. Така клиентите с по-малки бюджети станаха предпоставка за ръст в дела на сделките с двустайни апартаменти”, казва Атанасова.

Във Варна тристайните жилища продължават да са по-популярни от двустайните, сделките отново масово се сключват само след един оглед и в рамките на месец, а инвестиционно настроените купувачи представляват 22% от всички. Над 50% от покупките в Морската столица се правят без коментар в цената, а 63% от сделките са реализирани без външно финансиране. Средната цена на кв. м в града през първото полугодие на 2022 г. е малко над 1100 евро.

В Пловдив повече от половината покупки се реализират със собствени средства. Масово сделките вече са за имоти над 100 000 евро – 40% от всички. Без коментар в цената обаче се купуват 44% от имотите, докато през 2021 г. делът им е бил 64%. Градът на тепетата отбелязва и рекордно бързи сделки – над 90% се реализират в рамките на месец, сочат данните на Имотека. Двустайните апартаменти, подобно на София, набират по-голяма популярност спрямо тристайните от началото на 2022 г.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960