EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазари, помагайте!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазари, помагайте!

mail09:30 | 08.05.2012прегледи 592 коментарикоментари 0


Оливър Сток, в. "Ханделсблат"
Съдбата на единната европейска валута, а чрез нея и на европейския проект, се решава в Париж и Атина. Социалист ще ръководи Франция, а за Гърция никой няма представа как може да се сформира стабилно правителство. Политическата карта се промени, но все пак земетресение, при което всички трябва да се опасяваме, защото къщите ни ще бъдат разрушени, би изглеждало по съвсем различен начин. Да, имаше избори. Да, има резултати. Не се случи обаче нищо повече. В "година четвърта" на финансовата криза по-голямо значение би имал, например, фалитът на някоя голяма банка, ако рейтингова агенция стигне до напълно нови изводи или ако някоя енергийна компания загуби контрола над електроцентралите си. Не се случи обаче нищо такова. Просто имаше избори и заради тях светът няма да свърши.
Франсоа Оланд, социалистът, който се зарича да въведе големи програми за икономически растеж, още през първата година от мандата си ще се приземи на твърдата почва на фактите. Страната, която трябва да управлява, е под силния натиск на пазарите. Европейската комисия очаква от Франция най-късно през идната година новият президент да сведе бюджетния дефицит до разрешеното от правилата на Европейския съюз равнище от 3 %. Ако френското правителство не успее, то страната ще бъде застрашена от наказателна процедура. "Le roi c'est moi" (кралят съм аз - от френски език), може би ще каже някой президент със самочувствие и с едно движение на ръката ще отхвърли заплахите от санкции. В крайна сметка негови предшественици вече са постъпвали по този начин.
Ние в Германия също сме доста безчувствени към правилата, налагани от европейския команден център. Все пак обаче на финансовите пазари Франция е под строго наблюдение. Париж вече загуби най-високата си оценка от една рейтингова агенция (Standard&Poor's). Със сигурност ще има и други понижения, ако правителството в Париж замени усилията за икономии с фантазии за растеж. Именно пазарите ще наложат волята си на новия президент, а не президентът ще превие пазарите. Оланд няма да спре упадъка на Франция, ако пилее "лоши пари" за добри каузи. В Атина нещата са по-сложни. Влизането на може би десетина партии в гръцкия парламент и засилването на антиевропейските групировки са предупредителни сигнали. Изглежда почти невъзможно да се състави правителство. Гърция обаче също има нужда от пари и трябва отново да изгради финансовата си репутация, ако не иска след тези избори да потъне в хаос. До средата на май новото правителство, също както и  сегашното, ще очаква пореден транш от помощните кредити на Европа и Международния валутен фонд (МВФ). Спорно е дали кредиторите на Гърция ще освободят средствата, ако дотогава страната няма ново правителство.

Всичко зависи от парите

"Тройката" в Атина иска и нови преговори за допълнителни мерки за икономии за текущата година и финансова програма в краткосрочен план. Кредиторите настоват за икономии, извън вече договорените съкращения на разходите. Решението трябва да бъде взето до края на юни. В противен случай ще бъде застрашено и изплащането на нов кредитен транш, предвиден за август. Ако парите свършат, държавата вече няма да може да изплаща заплати и пенсии. Когато става дума за Гърция, въпросът е "всичко или нищо": Страната и новите й управляващи ще приемат правилата на валутния съюз или повече няма да могат да останат част от еврозоната. Еврото ще оцелее и в двата случая. Следователно, всичко зависи от парите. Трайният икономически растеж на Франция и изплащането на жизненоважните кредити за Гърция - всичко това няма да се случи, ако бъдат разбити правилата на фискалния пакт, които Ангела Меркел непоклатимо защитава. Пазарите подкрепят Меркел. /Превод БТА
 


Тагове: пазар, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg