EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Падат санкции срещу Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Падат санкции срещу Иран

mail11:15 | 25.11.2013прегледи 683 коментарикоментари 0


ЕС ще отмени първите си санкции срещу Иран "през декември", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, според когото споразумението по ядрената програма означава, че Техеран "няма да прави каквото си поиска" в областта на обогатяването на уран, съобщи АФП. Облекчаването на санкциите "ще започне през декември", заяви министърът по радио Европа 1. Среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС е планирана след няколко седмици, каза още той. Отмяната на санкциите ще бъде "ограничена, целенасочена и обратима", допълни Фабиюс, без да уточнява в кои области. "Същото е и от американска страна", уточни той.
На въпрос за отхвърлянето от Израел на споразумението и дали се опасява от израелски превантивни удари, френският външен министър заяви: "на този етап не, защото никой не би го разбрал". Във връзка с договорената за първи път възможност Иран да обогатява уран, въпреки че всички резолюции на ООН искаха от Техеран да прекрати този процес, Фабиюс подчерта, че в бъдеще тази дейност ще бъде тясно рамкирана.
"Това, което гарантираха двете страни, е програма за обогатяване, това не е същото като право на обогатяване във взаимно договорените условия. Това означава, че Иран не може да прави каквото си иска, има точни ограничения", обясни Фабиюс.
Въз основа на сключеното споразумение през уикенда между Иран и шестте големи държави от групата 5+1 (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) Техеран вече няма да обогатява уран над 3,5% или 5%. Запасите му от обогатен уран до 20% ще бъдат унищожени.

Бившият директор на търговско-промишлената палата на Иран Алинаки Хамуши заяви, че САЩ са размразили активи на Иран на стойност 8 млрд.долара след постигнатата договореност в Женева по иранския ядрен проблем. Информацията е на иранската агенция ФАРС, цитирана от Газета.Ру.
Хамуши посочил, че ядрената сделка може постепенно да подобри търговските отношения на Иран с европейските страни. Ако мерките за укрепване на доверието продължат и от двете страни, това ще заздрави връзките между Иран и САЩ, изтъкнал Хамуши.
Съветникът на президента Обама по националната сигурност Сюзан Райс вече заяви, че САЩ ще размразят най-много 10 милиарда долара активи на Иран.

 


Тагове: Иран, санкции
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161