EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 92 млн. лв. нужни за ремонт на язовири

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 92 млн. лв. нужни за ремонт на язовири

mail15:10 | 11.03.2024прегледи 335 коментарикоментари 0


Държавата приоритетно се бори за възстановяването на общо около 42 млн. лева по сметките на Държавната консолидационна компания (ДКК) във връзка с ремонтите на язовирите. Това стана известно от думите на министъра на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на парламентарния контрол.

Той напомни, че между ДКК като възложител и "Монтажи" ЕАД като изпълнител бяха подписани 267 договора за възлагане на ремонт и реконструкция на язовирни стени и на съоръжения към тях, като 52 от тях са прекратени.

По темата за възстановяването на платените средства по прекратените договори министърът съобщи, че по Закона за водите общините са длъжни да възстановят направените разходи за ремонти и реконструкция на язовирите, които са тяхна собственост, освен когато правото на собственост се прехвърля безвъзмездно на държавата след решение на Общинския съвет.

Министърът съобщи, че ДКК е отправила искане за възстановяване на извършените разходи, но общините отказват да направят това. Той уточни, че става дума за около 4 млн. лева и добави, че съвместно с общините ще се търсят начини тези суми да бъдат възстановени.

Ние сме се фокусирали върху възстановяването на няколко по-големи суми с приоритет, които не са били изхарчени правомерно, съобразно решението на МС за ремонта на язовирите, каза Богданов. Сред тях той посочи разходи за обявени невалидни застраховки, като сумата е за около 16 млн. лева.

Другата сума е за около 6,5 млн. лева за покупка на дронове, които все още не са пристигнали в България, както и за разход от над 16,5 млн. лева за изграждане на аварийния водопровод в Перник. Когато водопроводът получи строителни книжа, ДКК следва да си получи сумата от Община Перник, допълни министърът.

Богданов изброи етапите на изпълнението на договорите, като посочи, че язовирите със завършени проекти са десет, но голяма част от предадените язовири са със съществени конструктивни проблеми, което е причина да не може да се приеме, че тези съоръжения са завършени.

Язовирите с приключени ремонтно-възстановителни работи са 30, тези с приключени ремонти, но в процес на окомплектоване на строителни книжа са 64, съоръженията, в които се изпълняват ремонти, са 13, язовирите със спрени от ДНСК ремонти са 24, язовирите с одобрени технически проекти в процес на съгласуване с институциите са 39, тези, които са в процес на обследване и проектиране, са 35 и тези с прекратени договори са 52.

Всичко възложено и разплатено към момента е за обща сума 589 млн. лева с ДДС, съобщи министърът, който подчерта, че ако трябва да бъдат завършени язовирите, ще са нужни поне още 92 млн. лева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158