EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Още 4,5 млн. за 4 г. в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 4,5 млн. за 4 г. в еврозоната

mail14:30 | 11.07.2012прегледи 313 коментарикоментари 0


Безработните в еврозоната ще се увеличат с 4,5 милиона души през следващите 4 години. Това може да бъде предотвратено, само ако започне икономическа политика, облагодетелстваща растежа и заетостта. Международната организация по труда (МОТ) обяви резултатите от свое проучване. В момента в Европа има 17,4 милиона официално регистрирани безработни, или равнището на безработицата е 11%, подчертава МОТ. Нейните експерти, цитирани от световните агенции, бият тревога най-вече за младите безработни, които са 22% в еврозоната, но достигат цели 30% в Италия, Португалия и Словакия и впечатляващите 50% в Испания и Гърция. Близо 44% от търсещите работа са без постоянно препитание от над една година.

Българските мъже водят класацията на най-високия процент икономически неактивни мъже в Европа, допълва bTV. Данните на Евростат показват, че 15% от мъжете в България не работят. Сред останалите страни в челото на тази класация са Румъния и Унгария. Последните данни на НСИ отчитат, че над 400 хиляди са били безработните в страната през първото тримесечие на годината. Около 250 хиляди са мъжете без работа, жените са 170 хиляди.
Статистиката показва още, че общо 3,3, млн. българи са заети. От тях близо 57% са мъже или около 2 млн. души. 1,5 млн. са работещите жени в България. Най-силно активни са били българите на възраст 35-44 години – около един милион. На другия край по този показател са хората от 55 до 64 години - 460 хиляди. 670 хиляди са работещите между 25-43 години и 900 хиляди от групата 45-54.
През последната година близо 9 млн. европейци за били икономически неактивни сравнени с 23 млн. европейки. 10 млн. от жените сочат личните причини като виновник за липсата на работа. Едва 0,5 на сто от мъжете посочват това като водеща причина. Околот 5 млн. жени и мъже посочват болест, инвалидност или ранно пенсиониране като причина да не работят. 75% от неактивните европейци в трудоспособна възраст не са работили през последните две години, а една четвърт никога не са имали работа.
Генералният директор на МОТ Хуан Сомавия отправи сериозно предупреждение към европейските страни, отбелязвайки, че всички те могат да се окажат засегнати силно, ако не се направи радикална промяна в политиката. "Все повече се осъзнава факта, че един подход, основаващ се единствено на строгите бюджетни ограничения, ще се отрази лошо върху заетостта, без при това да намали значително бюджетните дефицити", отбелязват авторите на изследването. МОТ препоръчва политика на инвестиции и изправяне на крака на финансовата система, което ще рече "бързо да се уреди въпросът с платежоспособността на редица банки".
МОТ настоява "младите хора да не остават заложници на непостоянни работни места" и посочва като пример, който може да бъде следван, политиката на скандинавските страни, Австрия, Белгия и Холандия. "Със стратегия за растежа, съсредоточена върху заетостта в еврозоната, съживяването все още е реалистично в пределите на единната валута", посочват авторите на изследването.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg