EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Още 1 млрд.лв. за саниране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Още 1 млрд.лв. за саниране

mail14:39 | 01.08.2016прегледи 1535 коментарикоментари 0


При процедурата за утвърждаване на държавния бюджет за 2017 г. може да бъде предвиден и още един милиард лева за финансиране на дейности по Националната програма за енергийна ефективнст на българските домове, за да може да я продължим и да реализираме и за още 2000 сгради, които са чакащи, отбеляза министър Лиляна Павлова при откриане на санирана сграда.

Интересът към Националната програма се повишава ежедневно, като регистрирани са и са подадени заявления за участие по програмата от близо 4000 сдружения на собственици. Почти 2000 са сградите със сключени договори, по които се извършват дейности, като 68 от тях са вече приключили. За 750 текат процедури за избор на строители, а по другите се извършва конструктивно и енергийно обследване или проектиране, каза още Павлова. Това означава, че тази и следващата година ще бъдат пикови за програмата и ще бъдат обновени най-много сгради, заключи тя.

По Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 година проект „Енергийно обновяване на българските домове“ са напълно реновирани 156 сграси, останалите 138, които бяха одобрени за участие в него, но не бяха реализирани, ще бъдат завършени в рамките на Националната програма за енергийна ефективност. За тях са направени необходимите обследвания и проектиране, съобщи Павлова.

Павлова коментира, че с европейските средства по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ бяха реновирани предимно тухлени сгради с до 36 апартамента в тях, а Националната програма е фокусирана върху големите панелни сгради, защото са с най-много обитатели в тях, най-неефективни в енергийно отношение и с най-големи нужди от инвестиции за подобряване на състоянието им. 

Тя допълни, че през настоящия програмен период 2014 – 2020 допълнително 300 млн. лв. ще бъдат инвестирани за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд на страната от Оперативна програма „Региони в растеж“. Тези средства ще бъдат насочени отново към по-малки тухлени сгради, предназначени за жилищни нужди. С тях ще могат да бъдат финансирани също държавни, общински или частни сгради, които са паметници на културата

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg