EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оценките на кандидати за саниране ги прави машина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оценките на кандидати за саниране ги прави машина

mail16:05 | 10.01.2024прегледи 465 коментарикоментари 0


Класирането от първия етап на процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд  по Националния план за възстановяване и устойчивост е публикувано в публичния модул на ИСУН 2020, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Така общините вече имат достъп до индивидуалните оценителни листове на всеки проект.

Всички граждани, които искат да се запознаят детайлно с получената оценка на блока си по отделните критерии в "Група I. Критерии за административна допустимост" и "Група II. Критерии за оценка на качеството", могат да го направят чрез общинската администрация, подала проектното предложение.

Оценката за пет от критериите в "Група II. Критерии за оценка на качеството"  е автоматична. Точките се образуват на базата на първичните документи и въведените от общините в системата данни за индикатора за енергийни спестявания, индикатора за намаляване на въглеродни емисии, индикатора за площ на сградата посочени в т. 5 от формуляра, бюджета на проекта в т. 7 от формуляра и данните за процента на собствениците участващи в сдружението посочени в т. 12 от формуляра.

Методиката за оценяване на всяко предложение за изпълнение на инвестицията е подробно описана в точка "16. Ред за оценяване на предложения за изпълнение на инвестиция" и точка "17. Критерии за оценяване на предложения за изпълнение на инвестиция" от насоките за кандидатстване за първия етап на процедурата.

"Ще проведем срещи с всички недоволни кметове, за да обясним как е направена оценката на проектните предложения за саниране на многофамилни жилищни сгради по процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост", каза министър Андрей Цеков в интервю за бТВ.

Кметове на няколко общини поискаха преразглеждане на класирането на многофамилните жилищни сгради за енергийно обновяване заради съмнения за фалшиви енергийни обследвания.  Ако от Агенцията за устойчиво енергийно развитие към Министерството на енергетиката получим становища, че данни в сертификати не отговарят на действителността, ще бъдат извършени корекции в оценките на въпросните сгради, каза министърът.   Цеков напомни, че с тази процедура санирането не спира. "В различните програми, които се управляват от МРРБ, има допълнително средства", каза министърът.

"Предстои втората подмярка на стойност 282 млн. лв., която е с 20 на сто съфинансиране. Освен това има 409 млн. лв. за енергийна ефективност по Програма "Развитие на регионите", от които 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини, 150 млн. лв. – за всички останали и 196 млн. лв. са предвидени целево за областите, които са засегнати от енергийния преход – Стара Загора, включително Казанлък, Кюстендил и Перник и свързаните с тях общини. Към края на т.г. трябва да започне да функционира Националният декарбонизационен фонд, който също ще финансира такива проекти", напомни още министър Цеков в телевизионното си интервю.

В етап 1 от процедурата са се включили 3068 сгради със заявено финансиране на стойност около 4 милиарда при предвидени по Плана над 1 милиард, обясни Цеков за БНР. Одобрените сгради за този етап са 756. На етап 2 средства ще получат още около 250 сгради.

Преди 8 години блоковете, нуждаещи се от саниране, бяха около 5000, уточни Цеков. Около 2000 от тях са били санирани по програмата за саниране в предходните години. След като по ПВУ бъдат санирани общо още 1000, ще останат за обновяване 2000 сгради, допълни той.

"В машинната оценка са включени всички данни – РЗП, броят на живеещите. Оценката се базира на постигнатата икономическа ефективност на инвестицията. И ако спестяванията са по-ниски, то тогава ефективността на инвестицията е по-малка. Всички данни са въведени автоматично в системата и оценките се произвеждат машинно. Тук няма човешки фактор. Ако има съмнения, то те трябва да се отнасят до данните от енергийните сертификати", поясни Андрей Цеков относно процедурата на одобрение на проектите.

Срокът до 16 януари ще бъде удължен минимум с един месец, за да имат възможност сдруженията на собствениците да подадат новите заявления по втората процедура – етап 2, където се предвиждат 20% самоучастие, посочи Андрей Цеков.

Програмата за развитие на регионите остава друга възможност за финансиране на санирането след изчерпване на ресурсите по ПВУ. Голяма част от парите по тази програма са грантово финансиране. През настоящата година ще заработи Националният декарбонизационен фонд, който също ще предоставя средства за енергийно обновяване на сгради. Също тази година ще започне да функционира и Социалният климатичен фонд, който ще предоставя средства на енергийно бедните граждани, подчерта той.

"В следващите години, в една по-далечна перспектива е логично да се премине от схема на изцяло грантово финансиране към схема на споделено финансиране."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg