EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Офшорка строи лифт в парк Пирин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офшорка строи лифт в парк Пирин

mail06:53 | 28.08.2014прегледи 1522 коментарикоментари 1


В последните дни от управлението на предишното правителство държавата е позволила на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост. Това съобщава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Природозащитниците вече сезираха новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова за направеното от предишния екоминистър - Станислав Анастасов (ДПС) от правителството на Пламен Орешарски, допълва коалицията.
 

Каква е схемата?
Ето какво обясняват от "За да остане природа в България".

„ В писмо от 4 август 2014 г. ексминистър Анастасов признава незаконно на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. Замисълът на престъпното деяние е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорната фирма да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк Пирин, каквито досега на практика е нямала.
Въпросният 3-седалков лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД през 2002 г. Впоследствие „Юлен“ АД го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. В същото време, теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ АД, и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.
Отгоре на това, в нарушение на закона за биологичното разнообразие и закона за опазване на околната среда ексминистър Анастасов разрешава строежа на новия лифт само с уведомително писмо с цел избягване на съдебен контрол от гражданите.
Коалицията „За да остане природа в България“ призовава новия екоминистър Светлана Жекова да отмени нелегитимните действия на предшественика си и да информира прокуратура за потенциалното престъпление. Държавата трябва веднага да пристъпи към издаването на актове за държавна собственост на всички съоръжения в ски зона Банско, с цел предотвратяване на нови злоупотреби.
Новият екоминистър трябва да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор и последващ контрол върху прилагането на решението по Оценка за въздействие върху околната среда за ски-зона Банско, с което държавата веднъж завинаги да прекрати опитите на концесионера да узаконява незаконното застрояване в Национален парк Пирин, настояват природозащитниците.

Защо има концесия за ски зона Банско и кои са „Маренго трейдинг“
„Юлен“ АД е концесионер на ски зона Банско за 30 години. Ски зоната е построена върху земя изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк Пирин - затова е необходима и концесия. След изтичането на концесията съоръженията и пистите стават собственост на държавата, която притежава земята под тях.
„Маренго трейдинг“ е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в „Юлен“ АД, заедно с други офшорни фирми и община Банско.
Съгласно закона за офшорните компании след 1 юли 2014 г. в дружества, в които участват общините или държавата – като концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД - не могат да участват офшорни компании.
Или ако участват, фактическият собственик трябва да бъде разкрит и да е гражданин на Европейския съюз. По последни данни сред акционерите в „Юлен“ АД е и офшорката „Т.А.К. Сървисис“ с дял от 30%, регистрирана на Британски Вирджински острови, с неразкрит фактически собственик.
Офшорните фирми не само пестят от данъци, но и прикриват истинските си собственици, които могат да бъдат включително бивши и настоящи министри и политици. Публикации в пресата многократно са свързвали „Юлен“ АД и с Цеко Минев, акционер в една от най-големите български банки.
Природозащитниците припомнят, че в последните минути на кабинета Орешарски беше изготвено решение на Министерски съвет, което да узакони незаконно застроените 650 декара в Национален парк Пирин от концесионера на ски зона Банско. Скандалното решението не е подписано нито от Орешарски, нито от настоящия премиер Георги Близнашки, засега.”

 

 


 
Коментари
 
Portokal - 27-08-2014 г. 14:41:28

Честито откриване на предизборната кампания на "зеленушките". Ей, ще ме побъркат от смях тези типове

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg