EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офертните цени на жилищата в София тръгнаха нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офертните цени на жилищата в София тръгнаха нагоре

mail12:24 | 06.04.2010прегледи 3382 коментарикоментари 8


Милена Ганчева
Офертните цени на жилищата в някои квартали на София са се повишили с до 7% през първото тримесечие на годината спрямо последното на 2009 г. Това показва справка на сайта за обяви на недвижими имоти imot.bg. Добре е да се знае, че това е първото повишение на офертните цени на жилищата в София от началото на кризата.
Най-много са нараснали офертните цени на жилищата в „Малинова долина” – със 7 на сто за три месеца. Така средната цена на продавани имоти там е станала 714 евро за кв. м, а през последните месеци на миналата година тя е била 633 евро на кв. м. С 6 на сто са се повишили офертните цени за апартаменти в квартал „Мотописта”. Така цената е скочила от 858 евро на кв. м. на 914 евро на кв. м. С по 4% са поскъпнали жилищата в „Дианабад”„Оборище”, „Иван Вазов” и „Изток”. В първия от изброените квартали цената е станала 929 евро на кв. м., в„Оборище” средната продажна цена е 1158 евро на кв. м., в „Иван Вазов” – 1329, а в „Изток” – 1269 евро за кв. м. с 2 – 3 % са се повишили офертните цени на жилищата във кв. Витоша и в Бояна.
В други квартали на София офертните цени обаче продължават да падат. В „Симеоново” жилищата поевтиняват с 5 на сто. Така средната цена на продаваните апартаменти от 869 евро на кв. м. е станала 831 евро на кв. м. В „Бъкстон”, „Красно село”, „Люлин” 1 и „Слатина” цените са спаднали с 3 на сто за първото тримесечие на 2010 г. В „Бъкстон” цените през март са били средно 817 евро на кв. м., в „Красно село” - 845 евро на кв. м, в „Люлин” 1 - 637 евро на кв. м, а в „Слатина” - 757 евро. В „Банишора”, Борово”, „Гоце Делчев”, „Дружба” 1, „Стрелбище”, „Младост” 1 и „Студентски град” няма промяна в офертните цени на жилищата.
Цените на реално сключени сделки през първото тримесечие на тази година спрямо последното на 2009 г. също са без промяна, коментираха брокери за Economynews.bg. Това, че продавачите искат повече пари за жилищата си, не значи, че ще ги получат смятат брокерите. По думите им пазарът вече се е нормализирал при по-ниски ценови нива и при по-слабо търсене в сравнение с преди кризата. Купувачи на жилища обаче имало. Търсели се жилища във всички квартали на София. Някои искат да си купят дом в квартал, който познават добре, други – да имат удобен транспорт до работното си място или да е в района на училището на децата им.
„През миналия месец имах двама клиенти, които търсеха жилища в Люлин, но си купиха в „Света тройца”, каза брокерката Надя Ценова от агенцията за недвижими имоти „Валер” ЕООД. Тя потвърди, че има ръст на офертните цени на жилищата в някои квартали на София. „Цената се определя от продавача, но сделката не се сключва на нея”, допълни Ценова. Опитът й показва, че купувачите винаги се опитват да намалят цената. Най-често могат да получат отстъпка от 10% и по-рядко от 15 на сто. „Само при спешни продажби, когато продавачите са притиснати финансово, цените са по-ниски”, обясни Ценова.
Според „Адрес” недвижими имоти жилище с добро разположение и примамлива цена може да се продаде и за седмица, независимо от кризата. Обикновено едно жилище се продава в рамките на няколко месеца, твърдят брокери. Надценените имоти остават на пазара повече от половин година, а понякога дори цели 9 месеца. Накрая собствениците им се принуждавали да намалят цените до разумни нива, за да могат да ги продадат.   
Мненията на брокерите за това с какъв бюджет най-често разполагат купувачите за жилище в столицата са различни. В началото на годината от „Адрес” недвижими имоти твърдяха, че той е 40 000 евро, а през миналата година е бил 50 000 евро. Според Надя Ценова от „Валер” ЕООД той е 100 000 евро.
Според брокерите по-облекченото кредитиране от страна на банките е започнало да се отразява и на жилищния пазар в столицата. Освен от нуждата от дом, купувачите се решавали сега да купят жилище и заради понижените цени. „Ако през 2008 г. са смятали, че цените на жилищата в София за тях са непосилни, то сега купувачите преценяват, че могат да си купят нов дом”, твърдят брокерите. 


 
Коментари
 
perekly - 06-04-2010 г. 12:49:14

Останаха явно достатъчно заблудени клиенти, готови да купуват на нереални цени. Банките скоро пак ще рекламират изгодни ипотечни кредити. Жалка картина.

88 - 08-04-2010 г. 20:34:37

Лъжа до лъжа.

Mrs Susan Pete - 15-02-2011 г. 21:30:30

Поздрави, Получаване на кредит при нас, Сюзън Пийт предложение за кредит във всички вероизповедания, които предлагаме кредит за закупуване на кола, за започване на бизнес, да се плащат сметки, да се възстанови и реконструира живот, ние предлагаме утеха заем ипотечен кредит, ако се нуждаят от заем, можете да се свържете с нас чрез имейл: susanpeteloanlender@gmail.com Можете също така да попълните формуляра за кандидатстване по-долу: Пълно име ...... Сумата, необходима .... Продължителност ....... Телефон за връзка ... Професия .... Място на работа ... Целта на заем ... Държава .... Държава .... Сити ... пощенски код .. С уважение, Г-жа Сюзън Пит

Jackson Williams - 29-03-2011 г. 12:37:23

Здравейте, Чрез правилното въвеждане, аз съм Mr.Jackson Уилямс (MB) старши директор и главен изпълнителен директор M.B инвестиционен кредит. В момента аз притежавам 45% от акциите на CGP (жител Group PLC, London) правителството одобрен финансов институт. Ние сме В момента създаването на схема под формата на придобиване кредит за помощ за различни физическите лица, както и организации, които имат намерения за обновяване, дългови консолидация, рефинансиране, а също и създаване на бизнес костюми. Аз съм международен бизнес и Ман кредитора, че предлага кредити на така различни индивидуални и фирмите в Европа, Азия, Африка и други части на свят. Даваме кредит ни в щатски долари ($) и GBP (£). Ние също така предоставя заеми за недвижими имоти достъп до Твърди пари. Ние може да финансира бързо, обикновено в рамките на 84 часа от получаването на молбата си. Твърди пари е на разположение за адекватно collateralize кредити еднофамилни жилищни сгради и други недвижими имоти, включително тър

Anderson williams - 25-04-2011 г. 15:38:49

Имате ли нужда от заем от всякакъв вид? Били ли сте бил отказан от банката си и се нуждаят от помощ от финансови къщи, на междуконтиненталните финансиране на заеми, които предлагаме и да е част на света, с нашите интернет превод, които сега светът най-удобните и най-бързият начин за прехвърлянето на кредит, можете да получите вашия кредит прехвърлени в рамките на 24 часа. Заинтересованите лице трябва да се свържете с нас на адрес: intercontinentalfinance@hotmail.com

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159