EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Офертата на Делойт за стрес тестове = 1.57 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офертата на Делойт за стрес тестове = 1.57 млн. лв.

mail11:35 | 29.10.2015прегледи 1768 коментарикоментари 0


Българската народна банка е избрала "Делойт България" като консултант за предстоящата оценка на качеството на активите и "стрес-тестовете" на българските банки, насрочени за следващата година, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки протокол от заседание на БНБ, проведено на 26-и октомври и последвалото решение на централната банка от 28-и октомври.

Българското поделение на "Делойт" спечели възложената от БНБ обществена поръчка с предмет "Управление на проекти, организация на дейности и финансови консултантски услуги", изпреварвайки компанията "Оливър Уайман", давайки цена, която е двадесетина пъти по-малка от офертата на втория кандидат.

Цената на "Делойт България" за предлаганата услуга е в размер на около 1,57 млн. лева без ДДС, докато офертата на компанията "Оливър Уайман" е била за цели 32,7 млн. лева без ДДС, надвишавайки съществено индикативната цена на обществената поръчка за  1,7 млн. лева.

По този начин БНБ ще се лиши от услугите на реномираната компания "Оливър Уайман", която осъществи голяма част от проверките за качеството на активите на редица банки в еврозоната, проведени през миналата година от ЕЦБ.

Проверката ще включва 22 от 28-те банки, които оперират на българския пазар, като извън обхвата й ще останат институции, които работят в страната под формата на клонове на чуждестранни банки. Те ще бъдат оценявани по данните им към края на настоящата година, като реалните дейности по програмата за оценка на качеството на активите (AQR - asset quality review) се очаква да започнат през март или април 2016-а година.

Българската народна банка е нетърпелива да възстанови общественото доверие в банковата система на страната след фалита през 2014-а година на четвъртия по големина кредитор в страната - "Корпоративна търговска банка", като тя планира да публикува резултатите от прегледите на качеството на активите и от предстоящите "стрес-тестове" на българските банки до края на август 2016-а година.

Властите в нашата страна се нуждаят да видят резултатите от прегледа за състоянието на банковата система, преди да вземат решение, дали България да стане първата страна извън еврозоната, която да се присъединят към Единния надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка, създаден в отговор на глобалната и на финансовата криза в еврозоната.

 

източник:БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg