EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Офанзива срещу „палмата“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Офанзива срещу „палмата“

mail17:01 | 14.01.2019прегледи 682 коментарикоментари 0


След дългогодишен натиск от потребителските организации масовото шествие на палмовото масло в търговските обекти може да отиде в историята. На 9 юли 2018 г. с ПМС 135 се измени и допълни Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. От 19 юли 2018 г. производителите на мляко и млечни продукти и тези, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да извършват дейностите в един общ обект, в който се работи с имитиращи продукти. Произведените имитиращи храни, чието етикетиране не отговаря на изискванията, могат да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 14 януари 2019 г. Сега на ход са потребителите, за да се научат и разграничават истинските продукти от ментетата.

Потребителските права:

-Имитиращите продукти трябва да са опаковани в потребителски опаковки още в предприятието и с тях да се предлагат в търговската мрежа.

-Те могат да се продават само на отделни щандове или обособени места с надпис „Имитиращи продукти", на които не се предлагат млечни продукти.

-На етикетите им до наименованието на продукта задължително трябва да се посочва с четлив шрифт „Имитиращ продукт" и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млякото.

Асоциация „Активни потребители“ припомня, че сега големият въпрос остава - кога имитиращите продукти ще бъдат прогонени и от ресторантите и столовете в училища и детски градини.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg