EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отпадат посредниците при изкупуване на тютюн?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отпадат посредниците при изкупуване на тютюн?

mail15:30 | 24.11.2010прегледи 1755 коментарикоментари 0


Депутати от ГЕРБ са внесли промени в закона за тютюна, с които ще отпадне лицензионният режим за фирмите, изкупуващи тютюна от производителите, заявиха пред журналисти депутати от партията, избрани от райони, в които се отглежда тютюн, съобщи БТА. Идеята за директно договаряне между производители и търговци възникна преди около месец на среща между министъра на земеделието Мирослав Найденов и участниците на тютюневия пазар у нас. Тогава тютюнопроизводителите поискаха изолиране на прекупвачите като част от веригата в опит за по-големи печалби и оцеляване на пазара, а народният представител Стефан Господинов се ангажира да промени закона.
Депутатът Георги Андонов коментира днес, че досега фирмите посредници, изкупуващи тютюн, са имали право да търгуват само с лиценз на Министерския съвет и така е съществувала възможност те да сключват помежду си картелни споразумения. "От този режим са печелили не производителите, а изкупвачите", посочи Андонов.Промяната цели цената на произведения тютюн да се покачи, а на пазара за изкупуването на тютюн да има свободна конкуренция. С промените частните сдружения на тютюнопроизводителите ще могат да предлагат и продукцията си извън страната.
Депутатите от ГЕРБ заявиха, че с лицензионния режим са били облагодетелствани близки до тройната коалиция фирми. „С протекцията на властта се източваше фонд "Тютюн" и се крадеше от труда на тютюнопроизводителите“, каза Андонов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037