EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отпада максималното обезщетение за безработица?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отпада максималното обезщетение за безработица?

mail12:00 | 05.05.2010прегледи 5152 коментарикоментари 0


Правителството предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, предизвикани от необходимостта да бъдат правно регламентирани антикризисните мерки в областта на социалното осигуряване, приети от кабинета и социалните партньори, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С проекта се предлага увеличаването на добавката от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга, да се отложи за 2012 г.
Предвижда се до 31 декември 2010 г. осигурителят да поеме първите три дни от болничните, като за тях изплаща 70 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение.
Също до 31 декември 2010г. паричното обезщетение по чл. 42, ал. 2 за временна неработоспособност, настъпила след прекратяване на трудовия договор или осигуряването, ще се изплаща, когато временната неработоспособност е настъпила до 1 месец от прекратяване на трудовия договор или осигуряването, за срок не повече от 30 календарни дни. Паричното обезщетение по чл. 42, ал. 3 за временна неработоспособност, настъпила преди прекратяване на срочни трудови или служебни правоотношения, ще се изплаща за не повече от 30 календарни дни, след прекратяване на правоотношенията или договорите, с изключение на паричното обезщетение за трудова злополука и професионална болест, което се изплаща до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.
В изпълнение на антикризисните мерки се предлагат и съответните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 г.
Отменя се текстът, с който се определят размерите на добавките към пенсиите на лица, навършили 75-годишна възраст. Отменя се и текстът, с който се определя максималният размер на обезщетенията за безработица. Те ще се получават в действителния им размер – 60 на сто от осигурителния доход на лицето, който не може да е по-нисък от определения минимален размер за 2010 г.
Максималният размер на гарантираните вземания по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя се увеличава от 720 лв. на 1000 лв.
В законопроекта са включени и текстове, с които се изменят законите за здравното осигуряване и за данъците върху доходите на физическите лица, като целта е да бъдат приведени в съответствие с новите предложения разпоредбите, уреждащи внасянето на здравноосигурителни вноски и изключване от облагане с данък на възнагражденията, изплащани от осигурителите през периодите на временна неработоспособност.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg