EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отново спад на бизнес климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново спад на бизнес климата

mail07:00 | 30.09.2014прегледи 643 коментарикоментари 0


През септември 2014 г. общият показател на бизнес климата намалява с 2.6 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно.
Промишленост
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 2.2 пункта в сравнение с август главно поради влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла.Относно продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Строителство
През септември съставният показател „бизнес климат в строителството” спада със 7.3 пункта, което се дължи на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, като последната анкета регистрира и засилване на отрицателното влияние на факторите „конкуренция в бранша” и „финансови проблеми”. По отношение продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.
Търговия на дребно
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 1.2 пункта спрямо предходния месец поради по-умерените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за развитието на бизнес ситуацията през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и в очакванията им по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение. Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки за развитие на дейността в отрасъла, като през последния месец се отчита увеличение на неблагоприятното им въздействие.По-голямата част от търговците очакват продажните цени да запазят равнището си през следващите три месеца.
Услуги
През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” остава приблизително на равнището си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани. Най-сериозният фактор, ограничаващ развитието на дейността в сектора, продължава да е несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша. Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg