EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отново разговори Шматко-Трайков в Москва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново разговори Шматко-Трайков в Москва

mail12:10 | 24.12.2009прегледи 544 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава на посещение в Москва за среща с колегата си Сергей Шматко, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.
Министър Трайков е придружаван от заместник-министър Мая Христова и изпълнителния директор на БЕХ  Галина Тошева. В рамките на двустранния диалог ще бъдат обсъдени енергийни въпроси от взаимен интерес между двете държави, пише в съобщението.
Предишната среща между двата министри бе на 10-11 декември в София, когато бяха обсъждани трите възлови енергийни проекта на Русия в България – АЕЦ “Белене”, газопровода “Южен поток” и нефтопровода Бургас-Александруполис.
След разговорите Шматко заяви, че недоразуменията с българската страна са преодолени, докато Трайков каза, че съдбата на всеки един от трите проекта ще се определи от икономическата им ефективност за България.
Същевременно днес в интервю за в. „РБК Дейли” Александър Тараканов, главен изпълнителен директор на Международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн” за петролопровода „Бургас – Александруполис” казва:„В медиите в момента се появяват абсолютно различни мнения. Има официална позиция, фиксирана в протокола: страните ще съдействат за развитието на проекта. На това се основаваме и ние. Да, недоволни от проекта има. Смятам, че при всеки подобен проект нещата се развиват по аналогичен сценарий. Не мога да кажа, че с България всичко върви, както искаме, но диалогът с ръководството до голяма степен е позитивен. Разбираме, че на власт е дошло ново правителство, което трябва да изучи въпроса за строителството на тръбопровода „Бургас-Александруполис”.
Той отбелязва, ме има и приблизителна оценка за стойността на проекта, но тя може да бъде съобщена след един месец.
Относно необходимите обеми петрол Тараканов съобщава,че въпросът се обсъжда с руските акционери в проекта: „Транснефт”, „Роснефт” и „Газпром нефт” и че Казахстан е изразявал интерес към възможността да прави доставки.
„Русия е подписала меморандум за взаимно разбирателство за тръбопровода „Самсун-Джейхан” и въпросът засега само се проучва. А за „Бургас-Александруполис” има окончателно решение и се подготвя необходимият пакет документи”, коментира Александър Тараканов ситуацията с турския проект за петролопровод. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg