EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Отново проблеми за руски туристи в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отново проблеми за руски туристи в България

mail11:45 | 18.07.2014прегледи 1199 коментарикоментари 0


Във връзка с обявения вчера следобед фалит на руския туроператор "ЗАО Фирма "Нева", Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) на България информира:

• "ЗАО Фирма "Нева" не е регистрирана в България и не фигурира в Националния туристически регистър за лицензирани туроператори и турагенти. "ЗАО Фирма "Нева" не посочва и официален свой представител, имащ право да изпълнява туроператорска и турагенства дейност на територията на България. "ЗАО Фирма "Нева" не поддържа и гаранционен фонд (застраховка) за своите туристи в България.
• По настоящем броят на туристите, изпратени от "Нева" в България е 667, в това число от Санкт Петербург-253, Москва- 346, Калининград-34, Казан 29 и от Уфа- 5.
• "ЗАО Фирма "Нева" има финансова гаранция, която се предоставя от застрахователно компания "Восхождение". В този смисъл претенциите на всички руски туристи, изпратени от "ЗАО Фирма "Нева" в България, за които не е заплатено, следва да бъдат удовлетворени в рамките на финансовата гаранция на фирмата по реда на руското законодателство.
• Официалното обръщение на "ЗАО Фирма "Нева" е предоставено на медиите в сряда, 16.07.2014 г., около 14 часа местно време. Това е видно и от съобщението на сайта на туроператора www.nevatravel.ru. В същото време "ЗАО Фирма "Нева" е изпращала регулярно свои туристи в България в периода от края на юни до дните непосредствено преди обявяването на фалита,без да превежда за тях договорените суми на българските хотели, при условие, че самите руски граждани надлежно са заплатили пътуването и престоя си в България на "ЗАО Фирма "Нева".
Поради посочените причини МИЕ на България няма юридическата възможност и правомощия да се намесва в чисто търговски отношения, възникнали между "ЗАО Фирма "Нева" и нейни подизпълнители и клиенти, чиито договори са сключвани, изключително съобразно руското законодателство и на територията на Руската федерация.
• Авиопревозвачът "Таймир" има възможност да извозва от България за Санкт Петербург туристите на Фирма "Нева", стига билетите за полетите да се покриват от финансовата гаранция на руската фирма.
• Съгласно нормативната уредба на Руската федерация обратното извозване на руски туристи до Русия, в случай като този със "ЗАО Фирма "Нева", се поема от асоциация "Турпомощ"(www.tourpom.ru).
• На 17.07.2014 с полети на авиокомпании "Ямал" и "Трансаеро" 35 руски деца и 8 възрастни граждани, изпратени от "ЗАО Фирма "Нева" в комплекс Бялата лагуна до Балчик, се прибират в Санкт Петербург. Голяма част от руските туристи, изпратени в курорта Албена от руската фирма, предпочитат да заплатят на място почивката си и да продължат престоя си в България, като в последствие средствата им бъдат възстановени от застрахователната компания на "ЗАО Фирма "Нева".
• Въпреки липсата на правни механизми българската страна прави всичко възможно да осигури безпроблемното връщане на руските туристи и клиенти на "ЗАО Фирма "Нева", като в МИЕ, под ръководството на заместник-министър Бранимир Ботев, е създадена координационна група начело с референта за Руската Федерация Албена Методиева . Поддържат се и постоянни контакти с Посолството на Руската Федерация в гр. София и Генералното консулство на РФ в гр. Варна.
• Ръководителите на търговско-икономическите служби на Посолството в Москва Катя Жекова и на Генералното консулство на България в Санкт Петербург Красимир Лозанов са получили указания за координация и съдействие по всички въпроси засягащи изоставени руски туристи от "ЗАО Фирма "Нева" на територията на България.

До средата на август всички руски туристи, които в момента са в чужбина по линия на фалиралия туроператор Нева, трябва да се върнат в Русия. Това е съобщила пред ИТАР-ТАСС говорителката на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. "В момента в чужбина се намират около 6500 клиенти на туроператора Нева. В Петербург трябва да се върнат 4780 души, в Москва - 1430 души", посочи Тюрина. По думите й от "проблемните" туристи, за които не е платен престой в хотел или самолетен билет, в Санкт Петербург трябва да се върнат 1580 души, а в Москва - 1070 души. Говорителката е заявила също, че при повечето клиенти, които сега трябва да се върнат в родината, проблем с полетите в близко време няма да има, тъй като повечето самолетни билети вече са платени. "След известно време обаче, след седмица, при туристите, които трябва да излетят за Русия на 24-25 юли, е възможно да възникнат проблеми с полетите", добави тя. Най-много клиенти на Нева се намират в България, Гърция, Турция и Испания, отбелязва ИТАР-ТАСС. По думите на Тюрина "към 8 часа сутринта на 17 юли в Гърция има 1000 клиенти на Нева, в България - 2000 души, в Испания - 1200 души, в Турция – 1000 души". Най-малко има в Португалия (20 души), Малта (40 души), Чехия (50 души) и Тайланд (50 души). Туристи на Нева в момента има и в Тунис, Черна гора, Хърватия и Кипър. Ръководството на хотелски комплекс "Бялата лагуна" в България е помолило децата от Подмосковието да "освободят помещенията", тъй като фалиралата фирма Нева не е платила за техния престой, информира ИТАР-ТАСС. Пред руската агенция мениджърът на хотела Цветелина Тодорова е уточнила, че тази вечер с полет на авиокомпания Трансаеро всички деца ще бъдат изпратени за Москва. В "Бялата лагуна" е имало 31 възпитаници на спортно училище, придружавани от четирима възрастни. Вчера ръководството на руския туроператора Нева обяви, че преустановява дейност заради финансови проблеми, припомня ИТАР-ТАСС.

Сбербанк е готова да окаже подкрепа по банкова карта на своите клиентите, които са си закупили пакет на фалиралия туроператор Нева, се посочва в съобщение на държавната банка, цитирано от ИТАР-ТАСС. "В случай на отказ на туристическата компания "Фирма Нева" да предостави платени услуги или да върне парите за платени по-рано пакети, Сбербанк е готова да окаже подкрепа за оперативно решение на ситуацията", съобщи кредитната организация.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg