EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Отнети лицензи на ЕРП-та = санкции за държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отнети лицензи на ЕРП-та = санкции за държавата

mail09:15 | 25.03.2014прегледи 1613 коментарикоментари 0


Истината за проблемите между трите ЕРП-та и НЕК е много по-мрачна, отколкото се представя, заяви в предаването „Преди всички“ Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт: „Би било добре, ако истината съответства на хипотезата на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, че има три дружества, които са влезли в някакъв заговор и задържат 300 милиона, с което създават проблеми на НЕК, която заради това не може да плаща задълженията си за изкупена енергия от централите. Би било добре да е така, само че за съжаление истината е по-мрачна. Още 9-месечните отчети на дружествата от миналата година показаха, че проблемът е по-мащабен. НЕК дължеше на същите производители над 1 млрд. лева, което е 3-4 пъти повече от тези 300 милиона, за които сега говорим. Проблемът има мащабни измерения и неговото отражение излиза извън рамките на електроенергийната система”.
Експертът смята, че намаляването цената на тока над три пъти е задълбочило кризата, но държавният регулатор може да се поправи. Според Диловска, трябва да има няколкогодишен график за повишаване цената на тока и извършване на препоръчаните от Европейската комисия реформи в енергетиката.
Първото, което би трябвало да се направи, е да се спрат усилията, напълно безполезни и вредни, за отнемане на лицензи на дружества, които няма да доведат до положителен резултат. Дори, ако бъдат отнети лицензи, ще последват много тежки санкции за държавата. Ще загубим пак ние, защото ще трябва да плащаме тези пари. Защитата на инвестициите е много силен принцип в европейското законодатлство. Според мен за тези цифри, за които говорим - милиарди дефицити, би трябвало да се помисли за един график за постепенно увеличаване на тарифите, който да е публичен. Примерно за пет години, което препоръчваше Европейската комисия и същевременно това да бъде съчетано и с адекватна форма на защита на тези, които имат нужда от енергийна защита. Това всъщност е пътя, по който трябва да се върви”, заяви Диловска.

На австрийския енергиен доставчик EVN предстоят изнервящи дни, пише австрийският вестник "Курир", цитиран от БТА. Българският енергиен министър поиска от дъщерното дружество на EVN в страната да изплати до сряда около 60 млн. евро на държавната енергийна компания НЕК, в противен случай лицензът на EVN в България ще бъде отнет, мениджмънтът на дружеството ще бъде изхвърлен, а самото дружество - одържавено, обобщава австрийският вестник. "Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че EVN дължи на НЕК милиони. Австрийците яростно оспорват това, отказват да направят плащането и изчакват дали правителството в София действително ще дръзне да пристъпи към национализация", посочва "Курир". Публикацията продължава: "Икономическият фон на конфликта е лесно обясним: България въведе през 2012 г. финансово подпомагане за екологичното електричество, което доставчиците на ток трябваше предварително да финансират. Затова EVN България, както и двата други доставчика на ток в страната, чешкият ЧЕЗ и "Енерго-Про" ( те имат същия проблем като EVN), изплатиха финансовите помощи на слънчевите и вятърни паркове, управлявани предимно от частни бизнесмени. Правителството обеща, че НЕК ще възстанови средствата. Но парите от НЕК така и не дойдоха. В резултат на това EVN България спря плащанията към НЕК, от чиито производствени мощности купува ток и се обърна към арбитражен съд във Вашингтон. Според говорителя на НЕК Щефан Цах междувременно в спора с НЕК става дума за общо 120 млн. евро, които НЕК дължи на EVN. В случай на отнемане на лиценза арбитражният съд ще трябва да разгледа и обезщетенията за EVN. Това би могло да излезе скъпо на България. През 2005 г. EVN купи българския доставчик за 270 млн. евро и оттогава е инвестирало 600 млн. евро. С този спор EVN попадна дълбоко в политическата бъркотия в България. Държавната компания НЕК би могла да бъде сравнена по-скоро с пробита лейка, в която се изсипват пари, които изтичат някъде, отколкото с енергиен и минен концерн. Твърди се, че НЕК се затруднява да изплаща заплатите на миньорите. За министър Стойнев, социалистическият топ кандидат за евроизборите в България, това би било катастрофа. Затова той би трябвало да опита да напълни касата на НЕК. Чуждестранните енергийни концерни изглеждат най-подходящи за това."
 


Тагове: ЕРП, EVN, лицензи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg