EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отменят Закона за публично-частно партньорство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отменят Закона за публично-частно партньорство

mail07:45 | 26.02.2014прегледи 715 коментарикоментари 0


Пред журналисти в Бургас министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обяви, че по решение на правителството ще внесе на заседанието на Министерския съвет предложение за отмяна на Закона за публично-частно партньорство (ПЧП) в неговата цялост, тъй като е планирано да се напише изцяло нов законопроект. Министър Терзиева уточни, че й е възложено да изготви анализ на въздействието на Закона за ПЧП.

Целта на промяна е премахването на всички режими, които затрудняват инвестиционния процес.

"След като се направи един много сериозен анализ, се установи, че Законът за ПЧП, който беше разписан и приет преди 2 години, е неработещ и създава само пречки пред бизнеса и общините", подчерта Терзиева, цитирана в разпространено до медиите съобщение от МРР.

По думите й законът е рестриктивен, макар да е съобразен принципно с европейските изисквания. „Действащият Закон за ПЧП не даваше никакви специални условия за облекчаване на инвестиционния процес в държавата, напротив - затрудняваше го. Реално според мен имаше възможност за директна намеса от страна на държавата в работата на бизнеса и общините", каза Терзиева.

На журналистически въпрос - означава ли това, че се спират публично-частните партньорства, министър Терзиева отговори: „Отмяната на Закона за публично-частното партньорство не създава пречки за реализиране на публично-частни партньорства.

Обект на настоящия Закон са само малки инфраструктурни проекти. Големите проекти като републикански пътища, пристанища и летища, по Конституция могат да се отдават само на концесия. По своята същност концесията е и вид ПЧП."

Регионалният министър обясни, че в момента ЕС предлага цял пакет от директиви, свързани с обществените поръчки и концесиите. „Така или иначе България трябва да актуализира своето законодателство, като транспонира новите директиви", отбеляза Терзиева./Инфосток


Тагове: закон, отмяна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189