EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Открита е част от Истанбулски финансов център + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открита е част от Истанбулски финансов център + видео

mail07:35 | 21.04.2023прегледи 2286 коментарикоментари 0


Турция откри огромен бизнес район, който има амбицията да се нареди сред най-важните финансови центрове в света. На церемония, ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган, бе отбелязано началото на поетапното откриване на Истанбулския финансов център, съобщава в. "Дейли сабах". В откритата секция се помещават банките.

Истанбулският финансов център (IFC) може да помогне на мегаполиса да създаде връзки между финансовите пазари в света, каза Ердоган. Този център ще създаде нова финансова екосистема в Истанбул, който е пресечна точка на два континента, отбеляза още той.

"Вярваме, че Истанбул, който в миналото е служил както за географски, така и за търговски мост между Изтока и Запада, има потенциала да установи същата връзка между финансовите пазари днес", добави Ердоган.

IFC цели да превърне Истанбул в конкурентна дестинация за международните финансови институции и инвеститори и да подкрепи растежа на турската икономика.

"Финансовият център в Истанбул е визионерски проект, реализиран с цел засилване на ролята на Турция в световната икономика", заяви Ердоган. Той подчерта, че проектът ще улесни международните капиталови потоци и ще увеличи потенциала за привличане на инвестиции.

Центърът ще бъде новият дом на повечето от най-значимите държавни финансови институции и органи, включително Централната банка на Република Турция, Истанбулската фондова борса, Агенцията за банково регулиране и надзор (BDDK) и Съвета за капиталови пазари на Турция (SPK).

В центъра се преместиха и държавните банки Зираат, Халкбанк и Вакъфбанк, като се очаква той да стане дом и на други популярни местни и международни банки и финансови институции.

Ердоган подчерта, че центърът на световните финанси се измества от Запад на Изток.

"Истинската стойност на този център и това колко стратегически и визионерски е проектът, ще бъдат разбрани по-добре през следващите години", каза той.

По думите му засилващата се търговска конкуренция между Азия и Европа и геополитическото положение на Турция създават нови възможности за Истанбул.

Истанбулският финансов център е управляван от Държавния суверенен фонд на Турция и е разработен в координация с Министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата. Изграден с инвестиция от около 65 млрд. турски лири (3,3 млрд. долара), той е един от най-престижните проекти в страната, посочва "Дейли сабах".

"Финансовият център в Истанбул ще допринесе за икономиката на страната ни, когато започне да обслужва местни и чуждестранни финансови институции", заяви Ердоган, като подчерта, че центърът е в състояние да отговори на нуждите на света на бизнеса.

Центърът разполага с 1,3 млн. кв. м офис площи, търговски център с площ 100 000 кв. м, център за конференции за 2100 души, петзвезден хотел с площ 30 000 кв. м и паркинг с капацитет над 26 000 автомобила.

Проектът има за цел да създаде финансов център, който да е равностоен, ако не и по-голям, на съществуващите в Ню Йорк, Лондон и Дубай. Благодарение на иновативния модел на IFC се очаква той да има около 100 000 посетители дневно, включително служители./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037