EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Открива се пътна отсечка Кърджали-Подкова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Открива се пътна отсечка Кърджали-Подкова

mail06:30 | 04.02.2014прегледи 3027 коментарикоментари 0


Днес, преди обед, ще бъде открит новият 24-километров участък от първокласния път Кърджали-Подкова, част от пътя за Гърция през Маказа, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Проектът, на стойност 54 млн. лв., се съфинансира от националния бюджет и от оперативните програми на ЕС. Проектът включва рехабилитация на 8 км съществуваща настилка и на 24 км ново строителство от Кърджали до Подкова. Неговото изпълнение осигурява сигурни условия за местния и за международния трафик по протежение на Общоевропейския транспортен коридор "9" на територията на България и значително ще намали разстоянието до Александруполис. Проектът "Кърджали-Подкова" е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС чрез оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 година.

Както е извество през октомври м.г. след 68 години проходът „Маказа” на българо-гръцката граница бе отворен за движение. Преминаването през Маказа е най-прекият достъп за страните от Северна Европа до пристанищата на Средиземно море. Министерството на външните работи договори откриването на ГКПП „Маказа - Нимфея” за МПС за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места без това на водача, и на товарни превозни средства, които не превишават 3,5 т. Договорените категории са на базата на европейската директива 2007/46 и на съществуващата готовност на двете страни към момента.
По реда на действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция, на ГКПП „Маказа” ще се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това позволява дадено лице да бъде спирано само веднъж за извършване на проверки при влизане и излизане.
Нов двустранен документ регламентира мястото на извършване на съвместния граничен контрол. Това ще бъде ГКПП „Маказа” на българска територия.

Проходът Маказа е затворен веднага след Втората световна война. През 1995 година бяха подписани споразумения за неговото откриване.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg