EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Отглеждат месо в биореактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отглеждат месо в биореактор

mail10:33 | 10.02.2016прегледи 2132 коментарикоментари 0


Базираната в Мемфис биотехнологична компания Memphis Meats обяви детайли от амбициозен план за отглеждане на свинско и говеждо месо в биореактори, като изтъкна амбициите си да е първата, която ще предложи масово тези продукти на пазара, съобщава IDG.bg.
Това месо ще се продава само на отбрани клиенти, посочват бъдещите му производители, като уточняват, че бизнесът ще старитра до три-четири години. Първата линия от продукти ще включва хот-дог, колбаси, бургери и кюфтета. За да разсеят съмненията, биоинженерите на стартъпа са представили и първото отгледано в лаборатория кюфте.
"Ние обичаме месо. Но подобно на повечето американци не обичаме негативните странични ефекти от конвенционалното му производство: деградацията на околната среда, рисковете за здравето, както и хранителни продукти, които съдържат антибиотици, фекална материя, патогени и други замърсители, посочва компанията на своя уебсайт.
Марк Пост, който произведе бургер от стволови клетки на цена 330 000 долара и предизвика сензация през 2013 година, също обяви, че компанията му Mosa Meat ще може да предлага лабораторно отгледано говеждо до четири-пет години.
Този тип технологии обикновено разделят хората на два лагера – едните с радост приемат идеята, че ще се намали страданието на животните, отглеждани само за заколение, а другите яростно се противопоставят срещу неестествения процес, коментира изданието.

Има и друга страна на проблема – цената. Ресурсите за отглеждането на една крава например – вода, храна, време и пространство – са доста добре проучени. Технологията за отглеждане на месо в лаборатория все още е в много ранна детска възраст и трябва сериозно да узрее, за да може бургерите да не струват по стотици хиляди долари.
Все още има и доста технически пречки пред този вид продукция. Отглежданите по този начин тъкани нямат кръвоносна система, която да ги снабдява с кислород. Това води до сериозни ограничения пред количеството и дебелината на отглежданите тъкани – засега те са много тънки и в незначителни количества – което е неефективно и скъпо.
Средата, в която се отглежда това месо, също представлява проблем. В момента се използва серум, извлечен от кръвта на неродени все още животни. Този коктейл от хранителни вещества е доста скъп и също така противоречи на една от основните идеи на лабораторните храни – премахването на животните от веригата.
Все пак тези технологии имат за цел да преосмислят и модернизират животновъдството, което по оценка на ООН към днешна дата консумира една трета от зърнените храни в света и използва около една четвърт от всички земи за паша, съобщава The Wall Street Journal.
От фирмата твърдят, че тяхната най-модерна технология произвежда 90% по-малко емисии парникови газове, консумира по-малко хранителни вещества и не изисква антибиотици или други добавки, използвани в традиционното производство на месо.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911