EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Отвъд кризата: кръговата икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отвъд кризата: кръговата икономика

mail11:05 | 01.07.2020прегледи 490 коментарикоментари 0


Започнахме темата за кръговата икономика и нейното значение за възстановяването на Европа след голямата пандемия. Кръговата икономика като философия и стратегия има място както в общественото стопанство, така и в живота на гражданите и потребителите в частност.

Текстилът

Той е четвъртата категория изделия с най-висока степен на използване на първични суровини и вода след храната, жилищата и транспорта и пета по риск за околната среда. По-малко от 1% от целия текстил в световен мащаб се рециклира в нов текстил. Текстилният сектор на ЕС започна да се възстановява след дълъг период на преструктуриране, въпреки че 60% от облеклата се внасят. ЕК ще предложи цялостна стратегия за текстила в ЕС. Тя ще има за цел засилване на индустриалната конкурентоспособност и иновациите в сектора, развитие на устойчив пазар за текстил на ЕС, включително пазар за повторната му употреба. Предвиждат се:

• налагане на новата рамка за устойчив текстил, в т.ч. мерки за екопроектиране, за да се гарантира, че текстилните продукти са годни за кръгово използване, включващо събиране на вторични суровини, справяне с опасни химикали, лесен достъп до повторна употреба и услуги за поправки;

• подобряване на бизнес и регулаторната среда за устойчив и кръгово използван текстил в ЕС;

• ръководни насоки за постигане на високи нива на разделно събиране на текстилни отпадъци, което държавите трябва да гарантират до 2025 г.;

• въвеждане на сортиране, повторна употреба и рециклиране на текстила, включително чрез иновации, насърчаване на промишлените приложения и регулаторни мерки, като разширена отговорност на производителя./Бюлетин "Активни потребители"


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg