EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отворени улици: Пешеходна зона в Букурещ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отворени улици: Пешеходна зона в Букурещ

mail09:59 | 09.04.2024прегледи 465 коментарикоментари 0


Ако през останалото време от седмицата един от най-старите булеварди в Букурещ “Каля Викторией” (Calea Victoriei) се задъхва от коли, тези почивни дни той ще бъде пълен с хора. От тази събота и неделя първата павирана улица в Румъния, където се преплита историята на града, се превръща в пешеходна зона.

Движението на велосипеди по “Каля Викторией” също ще бъде забранено заради безопасността на пешеходците. Така ще бъде и през всеки следващ уикенд до октомври по проекта “Отворени улици” (Open Streets). 

Проектът принадлежи на Румънската асоциация за култура, образование и нормалност (ARCEN) и е подкрепена от общинската администрация на Букурещ. Стартира с края на извънредното положение заради пандемията от Ковид-19 и цели да насърчи жителите да използват градските пространства за отдих, както и да даде шанс на засегнатите от пандемията търговци. За разлика от миналите издания тази година инициативата започва почти месец по-рано, заради необичайно топлото за сезона време, споделят организаторите.

Докато жителите и гостите на румънската столица се разхождат пеша, те могат да слушат музика на живо в различни стилове, да наблюдават различни артистични прояви, да разглеждат изложби, да участват с децата си в игри. 

Програмата на първия уикенд от “Отворени улици” ще включва артисти на кокили, жонгльори с циркови номера, театрална постановка за деца и дефиле на герои от спектаклите "Омагьосаната флейта" и "Елексирът на любовта", както и шоу на барабанисти.

Миналата година над 1 милион жители и гости на Букурещ са участвали в проекта “Отворени улици”./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165