EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От юни ЕС опростява усвояването на фондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От юни ЕС опростява усвояването на фондовете

mail14:15 | 09.04.2010прегледи 907 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

ЕС ще въведе нови правила за по-лесно управление и усвояване на средствата по структурните фондове, съобщи евродепутатът Евгени Кирилов от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Мерките ще влязат в сила в края на юни т.г.
Измененията ще позволят допълнително авансово плащане за 2010 г. до 4 % от Европейския социален фонд и до 2 % от Кохезионния фонд. Такива плащания ще могат да получат само държавите, които са най-силно засегнати от икономическата криза. Оказва се, че по последни изчисления само пет държави  членки ще могат да се възползват от допълните средства. Това са Естония, Унгария, Латвия и Румъния. Общата стойност на авансовите плащания възлиза на 775 млн. евро.
Другата новост е, че прагът за всички големи проекти става 50 млн. евро. Досега се правеше разлика между големи проекти за околна среда – 25 млн. евро и за големите проекти в други сфери – 50 млн. евро. Въвеждането на един праг за всички големи проекти означава, че за проектите под 50 млн. евро, независимо дали са за транспорт или околна среда, вече няма да се чака одобрението на Европейската комисия, а решението ще се взима от Управляващия орган на съответната оперативна програма, обясни Евгени Кирилов.
Големите проекти вече ще могат да бъдат едновременно финансирани от повече от една програма. Това е особено подходящо за инициативи с национално значение, като целта е да се постигне синхронизирано изграждане, а не раздробяване на отделни малки проекти.
Мониторингът на проекти, които генерират доходи, също ще бъде опростен. Новото е, че наблюдението и, съответно, връщането на пари от печалбата на проекти ще става само до момента на затварянето на програмата. Така ще се намали административната тежест и ще се даде възможност върнатите пари да не бъдат пренасочени в общия бюджет на Съюза, а да се използват отново от държавата за други проекти по дадената административна програма.
ЕС ще окуражава бенефициентите на средствата сами да търсят нередности по изпълнението на проектите. Ако ЕК, ОЛАФ или Европейската сметна палата отчетат нарушения, то средствата са изгубени за програмата. Ако обаче държавата членка сама е открила нередности и ги е поправила, парите няма да бъдат върнати в Брюксел, а ще останат в съответни фонд и ще могат отново да бъдат използвани от конкретната държава. Осредненият процент на нарушенията за съюза е около 10 %.
„Злоупотребата с евро пари не е чисто български патент”, подчерта евродепутатът Евгени Кирилов. Средното усвояване на средствата за всички държави в ЕС е  между 20-30 %. България усвоява 21 % от отпуснатите пари. Най-добре в ЕС се справят Полша и Унгария, сочат данни на Комисията по бюджетен контрол на ЕП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg