EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От съображения за сигурност спират строежи във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От съображения за сигурност спират строежи във Варна

mail09:26 | 28.05.2010прегледи 1309 коментарикоментари 0


Четири строежа във Варна са спрени от Инспекцията по труда заради това, че са създавали опасност за работещите на тях, съобщи в. Позвънете. Става въпрос за бъдещи жилищни сгради и такива с обществено предназначение. На обектите съществувал риск от падане от височина, поясни Иван Иванов, директор на инспекцията в морската столица. От експлоатация са спрени и 16 необезопасени работни участъка, тоест строителни плочи, както и 19 машини, съоръжения и оборудване, създаваши риск за работещите. Инспекциите са реализирани в рамките на национална кампания от 10 до 21 май, породена от зачестилите случаи на смъртни и инвалидни злополуки от началото на годината. Във Варна е регистриран само един смъртен случай при трудова злополука в строителството.
Проверени са общо 68 строежа, които по думите на Иванов изчерпват общия брой на действащите такива в морската столица. Обект на проверки са били както обекти, на които се извършват работи на височина, така и такива, на които се реализират изкопни дейности. Паралелно са проверявани всички участници в строителството, включително и възложителите на обектите.
Установени са 380 нарушения, като са съставени 96 акта за глоби за груби нарушения на трудовото законодателство, основно в частта по безопасните условия на труд. Санкции са наложени на 32-ма работодатели и 64 технически ръководители. Първите ги грозят глоби от 10 000 до 15 000 лева, а вторите - от 2000 до 10 000 лева.
Инспекторите се натъкнали само на един строителен работник без трудов договор, отчете още Иван Иванов. По думите му през последните години рязко намалели случаите на наемане на работници в сферата на строителството без трудови договори. От контролния орган си обясняват постигнатия резултат със солените глоби, които били налагани на работодатели при констатиране на нередностите. Работодателите разбраха, че няма да им се размине, и започнаха да спазват стриктно изискванията, посочи Иванов. Преустановена била и практиката строителни фирми да наемат работниците си по граждански договор.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg