EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От днес ЕС въвежда мита към САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От днес ЕС въвежда мита към САЩ

mail09:30 | 22.06.2018прегледи 1422 коментарикоментари 0


В петък (22-ри юни) ще влязат в сила ответните мита на Европейския съюз, които ще засегнат вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро (за около 3,2 млрд. долара), съобщи високопоставен представител на ЕС, цитиран от агенция Франс прес.

Това представлява ответна европейска мярка на наложените от администрацията на американски президент Доналд Тръмп високи мита върху вноса в САЩ на стомана и алуминий, включително от ЕС.

"Ние не искахме да сме в тази позиция, но едностранното и необосновано решение на САЩ да наложи митнически тарифи върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, означава, че нямаме друг избор", посочи в сряда европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом в специално изявление на ЕК.

Така наречените "ребалансиращи мерки" са отговор на това, че от 1-ви юни САЩ наложиха мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий от ЕС, коментира представителят на ЕК. Новите по-високи европейски налози ще засегнат вноса от САЩ на редица селскостопански стоки и на други продукти.

"Правилата на международната търговия, които ние разработихме през годините заедно с нашите американски партньори, не могат да бъдат нарушавани без реакция от наша страна. Нашият отговор е грижливо премерен, пропорционален и напълно в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО)", посочи Сесилия Малмстрьом.

ЕС може да наложи мита и на други американски стоки в размер на 3,6 млрд. евро на по-късен етап - "след три години, или още по-скоро, ако има положително решение на търговските спорове в СТО", допълни европейският комисар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg