EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Основателят на Алибаба е най-богатият китаец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Основателят на Алибаба е най-богатият китаец

mail12:00 | 25.09.2014прегледи 952 коментарикоментари 0


В първата десетка на най-богатите хора в Китай влизат петима интернет милиардери, като основателят на веригата за онлайн търговия Алибаба (Alibaba) Джак Ма сега е най-богатият китаец, след като компанията му излезе на борсата в петък, съобщи в."Файненшъл таймс". Богатството на Ма се оценява на 25 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.
Трима от китайските технологични гитанти, начело с Ма, влизат за първи път в челната десетка, според годишната класация на най-богатите китайци, изготвян от Хужун рипорт (Hurun Report). Класацията дава една от най-точните представи за  разпределението на богатството в страната, отбелязва "Файненшъл таймс".
Другите двама "новобранци" сред първите десетима най-богати китайци са Лей Цзюн, основател на производителя на смартфони Сяоми (Xiaomi), и Ричард Лю Цюандун, създател на компанията за онлайн търговия ДжейДи (JD.com). Те са съответно на девето и десето място. Двамата се присъединиха към Робин Ли, съосновател на Байду (Baidu), който притежава 17,5 милиарда долара и Пони Ма, основател на конкурента на Алибаба - Тенсент (Tencent), с богатство, оценявано на 18,1 милиарда долара.
Като отражение на проблемите в китайския сектор на недвижимите имоти четирима от шестимата строителни магнати вече не са в челната десетка.
Най-богатият китаец за миналата година Ван Цзянлин, шефът наогромния конгломерат Ванда (Wanda), сега е на второ място със състояние от 24,2 милиарда долара, а строителният магнат и дистрибутор на Ред Бул (Red Bull) в Китай Ян Бин е отстъпил с две позиции до осмо място.
В Китай има 354 доларови милиардери, което е с 39 повече спрямо миналата година, докато преди десетилетие те са били само трима, според Хужун, който изготвя класацията през последните 16 години.
Общото богатство на 1271 души в списъка на богатите възлиза на 1,4 трилиона долара тази година, което е повече от брутния вътрешен продукт на Испания или Южна Корея. За да се влезе в списъка на 100 най-богати китайци са необходими най-малко 2,3 милиарда долара тази година. 819 от китайските богаташи са отчели повишение на състоянието си през изминалата година въпреки забавянето на
китайската икономика. Хужун отбелязва, че изчисленията му се до средата на август. Не е ясно каква пазарна стойност е определена за Алибаба. Рекордното първично публично предлагане повиши стойността на компанията до над 200 милиарда долара. Ма притежава 7,8 процента от Алибаба, а също така спечели около 850 милиона долара от продажбата на акции при предлагането,уточнява Ройтерс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1078